Japonya: “SLIM uzay aracı yeniden faaliyete geçti”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Japonya: “SLIM uzay aracı yeniden faaliyete geçti”
29 Oca 2024 / Pzt 11:23
/ 0 Kez Okundu
| |

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), 19 Ocak’ta Ay’a başarılı iniş yapan ancak güç kaynağı sorunu nedeniyle bir hafta boyunca kapalı tutulan SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracının yeniden faaliyete geçtiğini açıkladı.

Japonya’nın Ay’a yumuşak iniş misyonunda güzel haber geldi. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yapılan açıklamada, 19 Ocak’ta Ay’a başarılı iniş yapan ancak güç kaynağı sorunu yaşaması nedeniyle bir hafta boyunca kapalı tutulan SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) uzay aracı ile yeniden temas kurulduğu belirtildi. SLIM’ın panellerinin güneş ışığını yakalamasıyla birlikte arızanın giderildiği vurgulanırken, insansız uzay aracının yeniden faaliyetlerine başladığı aktarıldı.

Ay’da topografik bilgiler toplayacak
“Ay’ın keskin nişancısı” olarak adlandırılan SLIM, üzerindeki görüntüleme teknolojileri sayesinde Ay kraterlerinin şekli gibi topografik bilgileri toplayacak. Ayrıca, potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen Ay kutuplarının keşfi üzerinde güçlü bir araç haline gelecek. Potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen Ay kutuplarının keşfinde güçlü bir araç haline gelmesi bekleniyor.

Kendi bataryasıyla çalışıyordu
Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Eylül ayında yörüngeye gönderdiği SLIM adlı insansız uzay aracının 19 Ocak’ta Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Başarılı inişin ardından ise uzay aracının Dünya ile iletişimi yeniden kurduğunu ancak, güneş panellerinin muhtemelen yanlış açıda olması nedeniyle elektrik üretemediği aktarılmış, “SLIM şu anda sadece kendi bataryasıyla çalışıyor” açıklaması yapılmıştı. Güneş ışığının açısını değiştirmesi ihtimalini ele alan yetkililer, SLIM’ı kapatmaya karar vermişti.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.