Bursa'da Arsa Fiyatları Uçuyor: Rant mı Yoksa Gerçek İhtiyaç mı?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bursa'da Arsa Fiyatları Uçuyor: Rant mı Yoksa Gerçek İhtiyaç mı?
#Bursa | İHA
03 Haz 2024 / Pzt 11:00
2 dk okuma / 4.532 Kez Okundu
| |

Bursa'da son 5 yılda konut fiyatları 10 kat, arsa fiyatları ise 7 kat artarak enflasyonun çok ötesine çıktı. Bu durum, kentin konut ve sanayi yatırımları için yeni alanlara acil ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.

Gayrimenkul temsilcileri, fiyat artışındaki en önemli etkenin artan talep olduğunu, ancak yeni arsaların konut imarına açılmamasının da sorunu büyüttüğünü vurguluyor. Bu durum, konutlara erişimi zorlaştırıyor ve sanayicilerin de arsa ve binalara yüksek bedeller ödemesine yol açıyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 54. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektör Analiz Toplantısı'nda konuşan İsmail Duyar, "Yeni arsaların konut imarına açılmaması sebebiyle, vatandaşlar konutlara istediği fiyatlarda ulaşamıyor. Aynı durum ticaret tarafında da geçerli. Sanayicimizin ucuz, ulaşılabilir ve rekabetçiliğini destekleyecek alanlara ihtiyacı var. Ancak mevcut şartlar sebebiyle sanayici, elindeki parayı arsa ve binaya harcamak zorunda kalıyor. Oysa üreticilerimizin kaynaklarını işletme sermayesi, araştırma geliştirme faaliyetleri ve pazarlamaya ayırmasını sağlamak zorundayız. Çünkü üretim, istihdam ve ihracatı da geliştirecektir." dedi.

Duyar, sanayideki değer artışının planlı ve altyapılı yatırımların sonucu olduğunu, rant olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda ayrıca, Bursa'da son 5 yılda satılık konut metrekare birim fiyatının yüzde 1000, arsa fiyatlarının ise yüzde 760 arttığı belirtildi. Bu artışlar, Türkiye'nin yıllık enflasyon oranının oldukça üzerinde.

Bursa'nın 17 sanayi bölgesinin yanı sıra, küçük sanayi siteleriyle de üretime, istihdama ve ihracata katkı sağladığı vurgulanan toplantıda, kentin sanayi bölgelerinin yetersiz kaldığı ve yeni sanayi alanlarına ihtiyaç duyulduğu dile getirildi. BTSO 54. Komite Başkanı Özkan Aydemir, "Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerinin mutlaka bazı bölgeleri sanayi yatırımları için açması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde Nilüfer ilçesinde olduğu gibi kaçak yapılaşmanın da önü açılacak." dedi.

Sonuç olarak, Bursa'da artan arsa fiyatları ve konut sıkıntısı, kentin planlı bir şekilde gelişmesi için acil çözümler gerektiğini gösteriyor. Yeni sanayi alanlarının oluşturulması ve konut imarına açılması, bu sorunun çözümü için atılabilecek önemli adımlardan.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.