Bursa'da şaka gibi olay! Devlet okulu satışa çıkartıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bursa'da şaka gibi olay! Devlet okulu satışa çıkartıldı
#Bursa | Haber Merkezi
15 Eyl 2023 / Cum 19:18
/ 973 Kez Okundu
| |

Bursa’da 8 yıl önce yap-işlet-devret modeliyle yapılan 2 devlet okulu müteahhit tarafından Sahibinden sitesinde 300 milyon lira bedelle satışa çıkarıldı.

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yap-işlet-devret modeliyle bir müteahhit tarafından 8 yıl önce yapılan Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Mehmet Halit Baki Anadolu Lisesi müteahhit tarafından online emlak sitesinde 300 milyon lira bedelle satışa çıkarıldı. Okulu yapan inşaat şirketi, 4 okulun bulunduğu iki binaya mahkemenin tahliye kararını asarak, "Doğacak olan öğrenci ve veli mağduriyetinden sorumlu değiliz" ifadelerine yer verdi.

MAHKEME KARARI OKULUN DUVARINA ASILDI

Kira anlaşmasına uyulmaması üzerine açtığı davayı kazanan inşaat şirketi, mahkemenin kararını büyük bir afişle okulun duvarına astı.

Afişte şu ifadeler yer aldı:

“Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2023/3118 Esas, 2023/3175 Karar sayılı ilamına istinaden; yapılan yargılama neticesinde, mahkemece davanın kabulü ile davalı/kiracı olan kurumunuzun davaya konu olan Bursa ili Osmangazi ilçesi, Sırameşeler Mahallesi, 2402 ada ve 360 parsel sayılı taşınmazda bulunan Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesi, Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Halit Baki Anadolu Lisesi’ndeki kiralanandan İİK (İcra İflas Kanunu) 269 ve 269/a maddeleri gereğince temerrüt nedeniyle akdin feshine ve tahliyesine karar verilmiştir. Doğacak olan öğrenci ve veli mağduriyetlerinden Akkoç İnşaat sorumlu değildir.”

Kamu kaynaklarının 8 yıl boyunca 11 milyon dolar zarar uğratıldığını söyleyen Eğitim- İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, savcılara göreve çağırdı. Toy, 8 yıllık süreçte 11 milyon dolar kamu zararının oluştuğunu belirterek, "Bugün müteahhitin 300 milyon lira satılığa çıkardığı okul binası için istediği rakamdır. Biz savcıları göreve davet ediyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ya da Milli Eğitim Bakanlığı 8 yıl boyunca kimden kaynaklandığını bilmediğimiz kusur, ihmal ya da kasıtlı olarak mı devlet ve kamu kaynakları zarara uğratıldı? Bu konunun araştırılmasını istiyoruz." dedi.

Toy, şunları söyledi:

Devlet kendi okulunu yapamayacak acziyete düşmüş durumda

"Bursa Osmangazi'de 8 yıl önce yap- işlet- devret modeliyle bir müteahhit tarafından yapılan devlet okulu 2 gün önce satılığa çıkarıldı. Yap-işlet-devret modelinde arsa üzerine okulu inşa eden müteahhit 8 yıl boyunca devletten kirasını aldı. Bu yıl, yani 8. yılın sonunda artık okulu devlete devretmesi gerekiyordu. Fakat sözleşmenin kurallarını yerine getirmediği gerekçesiyle, yapan müteahhit, devleti, okulu dava etti ve davayı kazandı. Mülk bugünden itibaren tamamen müteahhide geçmiş oldu. Aslında 8 yıl boyunca devlet düzenli olarak eğer kirasını ödeseydi ve orada 2 okul vardı, 4 okula çıkarıldı, 4 okula çıkmasaydı, yani sözleşmenin gereklerini yerine getirseydi bu okulların satılmasıyla ilgili bir sonuç ortaya çıkmayacaktı. Burada gördüğümüz büyük bir kamu zararıdır, 11 milyon dolar. Bugün müteahhidin 300 milyon lira satılığa çıkardığı okul binası için istediği rakamdır. Biz savcıları göreve davet ediyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ya da Milli Eğitim Bakanlığı 8 yıl boyunca kimden kaynaklandığını bilmediğimiz kusur, ihmal ya da kasıtlı olarak mı devlet ve kamu kaynakları zarara uğratıldı? Bu konunun araştırılmasını istiyoruz. Hem ciddi bir kamu zararı oluşmuştur hem de bugüne kadar hiç yaşanmayan devlet okulunun satışa çıktığı maalesef piyasacı eğitimin geldiği noktayı görmekteyiz. Büyük bir üzüntü duymaktayız bundan çünkü devlet kendi okulunu yapamayacak acziyete düşmüş görünüyor ve bugün devletin okulu maalesef bir sitede satış ilanına çıkarılmış durumda."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.