Facebooktan ek iş yaptı, tazminatsız kovuldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#Bursa |
23 Eki 2017 / Pzt 09:41
/ 79 Kez Okundu
| |

Bir restoranda aşçı olarak çalışan kişi, maaşını düzenli alamadığı gerekçesiyle ek iş olarak sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden dövmecilik yaptı

Bir restoranda aşçı olarak çalışan k i, maaşını düzenli alamadığı ger ekçesiyle ek olarak sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden dövmecilik yaptı. Patron ise, sözleşmesind eki, ’ çi, verenin yazılı izni olmaksızın başka bir te çalışamaz ve ek yapamaz’ hükmünü ger ekçe gösterer ek, aşçıyı tazminatsız kovdu. Mahkemenin e iade ettiği çiye Yargıtay’dan kötü haber geldi. Yüks ek mahkeme, davacı aşçının sözleşmesine aykırı davrandığı ger ekçesiyle kararı bozdu.
İstanbul’da bir restoranda, 18 Mart 2011’de soğuk meze ustası olarak çalışmaya başlayan aşçı, 20 Ekim 2015 günü vardiyaya gittiğinde büyük bir şok yaşadı. Ahlak ve iyi niyet kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışlarının olduğu ger ekçesiyle 4857 sayılı İş Kanununun 25/II maddesi gereğince haklı sebeple ten kovulduğu bildirilen aşçı, hukuk mücadelesi başlattı. Bakırköy 12. İş Mahkemesi’nde e iade davası açan aşçı, feshin geçersizliğine, e iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istedi.
Mahkemede ifade veren aşçı, ten çıkarılmasını ger ektiren herhangi bir har eketi olmadığını iddia eder ek; feshin geçersizliğinin tespiti ile e iadesine, verenin çiyi e başlatmaması halinde 8 aylık brüt ücreti tutarında tazminatın, boşta geçen sürelere dair 4 aylık ücretin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davalı veren ise davacının facebook hesabında davalı şirkete dair bağlılık ve güven ilkesine aykırı beyanlarda bulunduğu, bu hal ve har eketin 4857 sayılı İş Kanununun 25/II maddesi gereğince haklı sebeple fesih sebebi olduğuna, ayrıca davacının ek olarak dövmecilik yaptığının anlaşıldığına dikkat ç ekti. İş sözleşmesinde davacının söz konusu sözleşmenin 7-j maddesi gereğince verenin yazılı izni olmaksızın ek yapamayacağının düzenlendiğini belirten davalı veren, davanın reddini savundu.
Davacının davalı yerinin izni olmadan ek yaptığının tam olarak davalı tarafından ispatlanamadığına dikkat ç eken mahkeme davayı kabul etti. Mahkeme, yeri yetkilisinin kusurlu eylemleri ile davalı firmanın ekonomik durumunun olumsuz etkilenip, maaşlarının uzun süredir ödenmemesi karşısında davacının facebook hesabındaki beyanlarının feshi ger ektirec ek ağırlıkta bir eylem olmadığına hükmetti. Feshin davacının eylemi karşısında çok ağır bir yaptırım olduğu, akdinin geçerli sebeple feshedilmediği ger ekçesi ile davanın kabulüne karar verildi. Kararı veren temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Daire, oy birliği ile mahkeme kararını bozdu. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararında şu ifadelere yer verildi:
"Davacının olduğu anlaşılan sosyal medya hesabına ait fotoğraf ve paylaşımlardan davacının sözleşmesinin ’Özel Şartlar’ başlıklı 7. maddesinin j bendinde düzenlenen; ’ çinin verenin yazılı izni olmaksızın başka bir te çalışamayacağı ve ek yapamayacağı’ hükmüne aykırı davranışta bulunduğu ortadadır. Kararın bozularak ortadan kaldırılmasına, davanın reddine, davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenen 1.980 TL v ekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine oy birliği ile karar verilm tir."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.