Kanatlı sektörü çıkış yolu arıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kanatlı sektörü çıkış yolu arıyor
#Bursa |
26 Oca 2018 / Cum 18:04
/ 224 Kez Okundu
| |

Girdi maliyetlerinin artması ile zor günler geçiren kanatlı sektörü üreticileri çıkış yolu aramaya başladı

Girdi maliyetlerinin artması ile zor günler geçiren kanatlı sektörü üreticileri çıkış yolu aramaya başladı.
Bugünkü şartlarda kümeslerde hayvan bakmamanın bakmaktan daha karlı olduğunu belirten Yenişehir ve İznik Kanatlı Hayvan Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Basri Lapacı, “Girdi maliyetlerine gelen yüksek zamlar ve hayvan bakım ücretlerinin maliyetler karşısında çok düşük kalması, üreticileri masraflarını ödeyemez hale getirdi. Entegre tesislerine bu meselelerimizi aktarmamıza rağmen bizi anlamamaları üzerine İzmir, Manisa, Balıkesir, Muğla, Bursa, Çanakkale, Uşak, Aydın ve Denizli illeri olmak üzere bu şartlar altında 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftliklerimize civciv koymama kararı aldık. Bu işlerin düzelmesi için entegre tesisleri ile karşılıklı görüşmeler yaparak makul bir ortak paydada buluşmak gerekmektedir. Bizim istediğimiz yeni çıkartılmış olan Tarım Bakanlığının da onayladığı Etlik Piliç Yetiştiriciliği Tebliğinin uygulanıp hayata geçirilmesidir” dedi.
Yenişehir ve İznik Kanatlı Hayvan Et Üreticileri Birliği olarak 2 milyon kapasiteli kümesleri 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren civciv koymayacaklarını belirten Lapacı, “Türkiye genelinde bu 20 milyon civciv demek. Şu an sektörde bulunan 100 arkadaşımızın 90’ı borç batağında çabalıyor. Banka borçlarını ödeyemez hale geldiler. 2016 yılında entegre tesisleri fiyatları geri çekmişti. Biz hâlâ 2014 yılı fiyatları ile iş yapıyoruz. Bizi buna iten sebep budur. Şu an hayvanların altına yaydığımız kavuz geçen yıl 250 kuruş iken şimdi 750 kuruştur. Elektriğe gelen yüksek zam, kömüre gelen yüzde 45’lik zam, akaryakıta gelen yüksek zamlar ve işçi maliyetine gelen yüzde 16’lik zamdan sonra tamamen çaresiz kaldık. Biz artık sesimizi duyurmak istiyoruz. Bundan başka da çaremiz kalmadı. Bizim bu uygulamamız Türkiye geneline yayılacak ve sıkıntıyı vatandaşımız çekecektir. Çünkü kırmızı ete gelen yüksek zamlardan sonra vatandaş protein ihtiyacını ucuz olduğu için beyaz etten karşılıyordu” diye konuştu.
Dünyada kullanılan en son teknolojinin Türkiye’de kullanıldığını belirten Lapacı, “Türkiye’de bulunan kümesler ABD, İsrail ve Batı Avrupa’da kullanılan kümeslerdeki en son teknolojiyi kullanıyor. Kanatlı hayvanlar üzerinde yapılan spekülasyonlar maalesef ki halkımızı beyaz etten soğuttu. Ancak gerek kümesler ve gerekse entegre tesisler açısından asla bir sıkıntı yok. Bilhassa tavuklarda antibiyotik kalıntısı olduğu söyleniyor. Kesinlikle tavuklarda kullanılan antibiyotikler hayvan vücudundan çıkmadan kesim yapılmıyor. Özellikle entegre tesislerden alınan laboratuar örnekleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının veteriner hekimleri tarafından düzenli olarak denetleniyor. Bir parti malda dahi antibiyotik kalıntısına rastlansa çok ciddi ekonomik yaptırımları var. Kesinlikle böyle bir rizikoya hiçbir entegre tesisi girmez” dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.