Kandilli’den Bursa’nın o ilçesine deprem uyarısı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kandilli’den Bursa’nın o ilçesine deprem uyarısı
#Bursa |
29 Eyl 2018 / Cmt 11:26
/ 8.656 Kez Okundu
| |

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 163 yıldır Bursa’da yıkıcı bir deprem olmadığını belirterek, 6.5 büyüklüğündeki bir deprem için Harmancık’ı işaret etti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Bursa'da diri fay hatlarının bulunduğunu ifade ederek, uzun yıllardır faylarda enerji birktiğinin altını çizdi.

Olay gazetesinden Derya Demir'e konuşan Özener, "Bursa ilinde yerel küçük fayların yanında Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik Körfezi'ne uzanan orta kolu ile Yenişehir'den geçen güney kolu, bölgenin depremselliğini önemli ölçüde belirler. Bursa ilindeki önemli diri faylar Soğukpınar, Ulubat , Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Bursa, Barakfakı, İnegöl, Gençali, Zeytinbağı, Karacabey , İznik-Mekeceve Gemlik fayları olup, bölge ağırlıklı olarak KAFZ ve Batı Anadolu'nun açılma rejimi etkisi altında karmaşık bir tektonik yapı göstermektedir" diye konuştu.

HARMANCIK'A DİKKAT!

Tarihsel dönemde Bursa'da ağır hasar yapıcı depremlerin meydana geldiğine vurgu yapan Özener, il sınırları içinde meydana gelen en büyük depremin 7.0-7.9 aralığında olduğunu söyledi. İl merkezine en yakın depremin 1928 yılında İshaklar-Harmancık'ta olduğunu anlatan Özener, "1855 yılındaki deprem referans alındığında 163 yıldan beri yıkıcı bir büyük deprem meydana gelmemiştir. Bu ise büyüklüğü 6.5 bir deprem için yeterli enerji birikiminin bölgedeki faylarda mevcut olabileceğinin göstergesidir. Bölgenin deprem tehlikesinin yüksek olduğu ve depremin yaratacağı olumsuz etkileri en aza indirecek şekilde riskleri azatma ve risk transferini yapabilmenin koşullarının sağlanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Özener, Marmara Bölgesinde veya denizinde olabilecek büyük bir depremden Bursa ve çevresinin de etkileneceğini söyledi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.