Marmara'da depremler artıyor: Uzmanlar uyardı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Marmara'da depremler artıyor: Uzmanlar uyardı
#Bursa | Haber Merkezi
14 Ara 2023 / Per 11:38
/ 2.599 Kez Okundu
| |

Marmara Denizi'nde dün gece 3,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul ve çevre şehirlerden hissedildi.

Geçtiğimiz günlerde de 5,1 büyüklüğünde deprem olmuş, deprem özellikle İstanbul'da güçlü hissedilmişti. Milyonlarca insanda yeniden tedirginlik yaratmıştı.

Uzmanlar uyardı: Büyük deprem ihtimali var

Depremlere ilişkin uzmanlardan uyarılar geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Marmara'da KAF'nın güney kolunda, Gemlik Körfezinde artçılar devam ediyor" dedi.

Bektaş, "Birçok paralel fay var; biri kırılırsa 6,8; birkaçı kırılırsa 7,4 büyüklüğünde deprem yaşanabilir" görüşüne ilişkin şunları söyledi:

"Oysa, her kırılan fay, depremle birlikte, paralelinde uzanan bir diğer paralel fayı stres açısından rahatlatır (gerilim gölgesi, stress shadow) ve paralel çoklu fay kırılmasını önler. Ancak, KAF'ın kuzey kolunda olduğu gibi 1999 7,6-7,2 İzmit-Düzce depremleri 24 yıl içerisinde derinden paralelindeki güney kolda, İznik-Bursa hattında, gerilmeleri artırmıştır."

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş da depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "4 Aralık'taki 5,1 büyüklüğündeki deprem ana şok kabul edilirse 3,9 artçı deprem olarak söylenebilir? diyen Demirtaş, "Peki 5,1 ana şok mu?" sorusunu gündeme getirdi.

Demirtaş, "7,0'den büyük deprem üreten sismik boşluk olan segment için 5,1'i ana şok kabul etmek doğru bir yaklaşım değildir. Bu Geyve-Gemlik kolu yakından izlenmeli" diyerek bölgeye dikkat çekti.

Depremler devam edebilir

Uzmanların uyarıları, Marmara Denizi'nde depremlerin devam edebileceğine işaret ediyor. Bu nedenle, bölgede yaşayanların depreme karşı hazırlıklı olması gerekiyor.

Depremde can ve mal kaybı yaşanmadı

Dün gece meydana gelen 3,7 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybı yaşanmadı. Deprem, İstanbul ve çevre şehirlerden hissedildi. Depremle ilgili AFAD'dan yapılan açıklamada, "23.04.2023 tarihinde saat 23.04'te Marmara Denizi'nde, Bursa'nın Mudanya ilçesi açıklarında 3,7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremin yerin 9 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlenmiştir. Depremde herhangi bir olumsuz ihbarın bulunmadığı bildirilmiştir" denildi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.