Mobilya Sektöründe İade ve Değişim Sorunu: Meslek Odaları Çözüm Arıyor!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mobilya Sektöründe İade ve Değişim Sorunu: Meslek Odaları Çözüm Arıyor!
#Bursa | İHA
25 May 2024 / Cmt 09:33
/ 1.797 Kez Okundu
| |

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla mobilya sektöründe iade ve değişim talepleri arttı. Bu durum üreticileri zor durumda bırakıyor. Mobilya üreticilerinin iddiasına göre, müşteriler kullanıcı hatası olmasına rağmen ürünleri iade veya değişim talep ediyor.

Meslek Odaları Eski Düzeni İstiyor: Bursa Marangozlar ve Benzerleri Odası Başkanı Cemil Vardar, 2020 yılından önce iade ve değişim taleplerinin meslek odaları tarafından değerlendirildiğini ve bu sayede daha doğru tespitler yapıldığını savunuyor. Vardar, "Meslek liselerindeki öğretmenlerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını" ve "meslek erbaplarının sorunları daha doğru çözebileceğini" ifade ediyor.


Şartsız Değişim Talebi Üreticiyi Vuruyor: BTSO Halı ve Mobilya Perakende Komitesi Başkanı Serkan Feytek ise, tüketicilerin ürünü beğenmeyip iade etmesinin üreticilere maddi zarar verdiğini belirtiyor. Feytek, "Üretim ve sevkiyat maliyetleri yüksek olduğu için kar oranı da az olduğundan zarar görüyorlar" diyor.

Bilirkişi Raporları Tartışmalı: Feytek ayrıca, bilirkişi raporlarının da yetersiz kaldığını ve birçok kararın yanlış veya müşteri arzusuna istinaden verildiğini savunuyor. Feytek, "Meslek liselerinin emekli öğretmenleri ve mevcut bilirkişilere görev veriliyor. Bunlar üretici değil, sadece öğretmen ve teorik olarak eğitim görmüş kişiler" diyor.

E-Ticarette Sorunlar Yaşanıyor: E-ticaretin de bu sorunu tetiklediğini belirten Feytek, "Ürünler internette beğenilerek alınıyor, evlere teslim edildikten sonra iade ediliyor. Mobilya ürünleri metreküp bazında çok yer kapladığı için sevkiyat maliyeti de yüksek oluyor. Geri iadelerinde de aynı bedeli ödediklerinden dolayı meslektaşlarımız e-ticareti çok arzulamalarına rağmen satış yapamıyorlar" diyor.

Çözüm Önerileri: Üreticiler, iade ve değişim taleplerinin daha sıkı bir şekilde değerlendirilmesini ve bilirkişi raporlarının da daha detaylı ve doğru olmasını istiyor. Ayrıca, e-ticarette iade ve değişim taleplerinin önüne geçebilmek için bir platform kurulmasını da öneriyorlar.


GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.