Sağlam: “Yerli ırkları ıslah etmeden hayvancılığı geliştiremeyiz”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Sağlam: “Yerli ırkları ıslah etmeden hayvancılığı geliştiremeyiz”
#Bursa |
25 Eki 2017 / Çar 12:12
/ 348 Kez Okundu
| |

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulmasının geçici tedbirlerle değil, yerli ırkların ıslahı başta olmak üzere kalıcı ve ciddi adımlar atılarak çözülebileceğini söyledi

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulmasının geçici tedbirlerle değil, yerli ırkların ıslahı başta olmak üzere kalıcı ve ciddi adımlar atılarak çözülebileceğini söyledi. Hayvan ithalatını eleştiren Sağlam, yürürlükteki politikalarla tüketicinin ucuz et yemesinin de imkânsız olduğunu öne sürdü.
BVHO Başkanı Sinan Sağlam, yaptığı açıklamada, yerli hayvancılık, canlı hayvan ve et ithalatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de hayvan ithalatı ve kırmızı et fiyatlarıyla ilgili tartışmaların gündemden hiç düşmediğini vurgulayan Sağlam, hayvancılık sektörünün bir türlü istenilen seviyeye getirilememesinin yanlış uygulamalarda ısrar edilmesinden kaynaklandığını söyledi. Sağlam, halihazırda hayvancılık yapılan ırkların yanlış olduğunu, hayvancılığın meralardan yararlanabilecek yerli ırklarla yapılması gerektiğini savundu. Sinan Sağlam, öncelikli yerli ırkların ıslah edilmesi ve hayvancılık yapılacak mera ve arazilerin artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin şu anda süte değil, ete ihtiyacı olduğunu kaydeden BVHO Başkanı Sinan Sağlam, şunları söyledi:
“Türkiye’de et pahalı. Bu bir gerçek. Ucuzlaması için bugüne kadar birçok kez tedbir alındı. Ancak geçici tedbirlerin çare olmadığını her seferinde gördük. Canlı hayvan ve et ithalatı ile Türkiye’de et asla ucuzlamaz. Sadece besicilik yaparak hayvancılığı geliştiremeyiz. Yerli hayvanlarımızın et ve süt veriminin düşük olduğunu biliyoruz. Tüketiciye ucuz et yedirmenin yolu, yerli hayvancılığımızın şaha kaldırılmasından geçiyor. Bunun için de hayvancılık yapılacak arazi ve meraları artırmalı, ıslah çalışmalarına ağırlık vermeliyiz. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere hayvancılıkta bizden çok ileri düzeye ulaşan ülkeler, bu başarıyı uzun zamandır sürdürdükleri ıslah politikaları ile sağladılar. Islah olmadan hayvancılığın geliştirilemeyeceği bilinmeli. Meralardan yararlanacak hayvan varlığını artırabilirsek, et üretimi artar ve et fiyatları ucuzlar.”
Sinan Sağlam, Türkiye’de başta yetersiz aşılama olmak üzere barınak ve sağlık şartlarının kötü olması yüzünden aşırı buzağı ölümleri olduğuna dikkat çekti. Yaşanan ekonomik kayıpların sektörü olumsuz etkilediğine vurgu yapan Sağlam, geliştirilemeyen yerli hayvancılık sebebiyle ette arz talep dengesinin sağlanamadığını, bunun da et fiyatlarına yansıdığını belirterek, “İthalat politikası, yerli hayvancılığımızın ölüm fermanıdır. Canlı hayvan ve et ithalatı, hayvancılığımızda geri dönülmeyecek tahribata sebebiyet verecektir” diye konuştu.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.