Şeftali ve nektarin üretimi bu yıl yüzde 30 düştü. Gürsu’da dalında 50 TL olan şeftali, pazarda 100 TL’yi bulabilir. Fiyatlar cep yakacak.
TÜİK'in 2025 yılına ilişkin bitkisel üretim 1. tahminine göre, şeftali üretiminde yüzde 32, nektarinde ise yüzde 35’e varan düşüş yaşanması bekleniyor. Bu düşüş, tüketicinin yaz aylarında yüksek fiyatlarla karşılaşmasına yol açacak.
GÜRSU’DA DA YÜZDE 30’A VARAN KAYIP
Türkiye'nin şeftali üretim merkezlerinden olan Bursa'nın Gürsu ilçesinde de zirai don nedeniyle rekoltede yüzde 25-30 civarında kayıp yaşandı. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, ilçede ortalama 20 bin ton üretim yapılan bölgede bu yıl 15 bin ton civarı ürün beklediklerini açıkladı.
DALINDA 50 TL, MARKETTE 100 TL
Şu anda dalında 50 TL’ye tüccarlar tarafından alınan şeftalinin, toplama, seyreltme, nakliye ve kâr payı gibi eklemelerle birlikte pazarda en az 100 TL’ye satılacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl bu fiyat 18-20 TL civarındaydı. Bazı çeşitlerde fiyatlar 10 TL’ye kadar düşmüştü. Ancak bu yıl bolluk yaşanmayacağı için fiyatların düşmesi beklenmiyor.
'BU YAZ BOLLUK YOK, FİYAT DÜŞMEZ'
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Dönmez, çiftçilerin fiyatlardan memnun olduğunu ancak vadenin uzunluğu ve artan maliyetler nedeniyle kazançlarının sınırlı kaldığını belirtti. Tüccarın da aynı şekilde yüksek maliyetlerle mücadele ettiğini vurguladı.
İşçilik ve diğer tarımsal girdi fiyatlarının da yüzde 100’ün üzerinde arttığını ifade eden Dönmez, Avrupa ve Türkiye genelinde üretimin düşmesinin, yaz boyunca meyve fiyatlarının yüksek seyretmesine yol açacağını söyledi.
TÜKETİCİYİ ZOR BİR YAZ BEKLİYOR
Artan üretim maliyetleri, azalan ürün miktarı ve döviz kurlarındaki hareketlilik gibi unsurlar nedeniyle, şeftali ve nektarin gibi yaz meyveleri bu sezon tüketiciye pahalıya mal olacak. Uzmanlar, önümüzdeki aylarda fiyat avantajı beklenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.