Şehir merkezine neden kar yağmıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Şehir merkezine neden kar yağmıyor
#Bursa |
16 Oca 2018 / Sal 10:08
/ 16.789 Kez Okundu
| |

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, şehir merkezine kar yağışının olmamasının nedeninin ’ısı adası’ etkisi olduğunu söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse de hafta sonu kentte örtü şeklinde beklenen kar yağışının ısı adası etkisi nedeniyle yağmura dönüştüğünü söyledi.

Kentte kar örtüsü oluşmamasındaki en büyük etkenlerden birinin küresel iklim değişikliği sonucu küresel ısınma sebebiyle şehrin ısı adası gibi davranması olduğunu vurgulayan Köse, "Yakın yerlerde, Kırklareli'nde, kar yağışı oldu ama İstanbul gibi büyük metropollerde şehir ısı adası sebebiyle kar yağışı zorlaşıyor. Çünkü binaları, evleri ısıtıyoruz. Araçlardan çıkan emisyonlar şehri ısıtıyor. Şehre göre 200 metre daha yüksekte olan Istrancalara Çatalca'ya kar düşüyor. Kentin 1,5 kilometre yukarısına kadar kar şeklinde başlıyor ama şehrin üzerine geldiği zaman alt seviye sıcak olduğu için bu da yağmura dönmesine neden oluyor." diye konuştu.

ISI ADASI NEDİR

Kentsel ısı adası (KIA) insan faaliyetleri nedeniyle çevresindeki kırsal alanlardan önemli ölçüde daha sıcak olan metropol alanlardır. Bu metropolitan alanlarla çevresindeki daha az yoğun bölgeler arasındaki sıcaklık farkı 5 C'ye kadar çıkabilir. Bu tanım ilk olarak Luke Howard tarafından 1810larda kullanılmıştır.

 





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.