Uludağ elektrik dağıtım, ağır kış şartlarına karşı seferber oldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Uludağ elektrik dağıtım, ağır kış şartlarına karşı seferber oldu
#Bursa |
31 Eki 2016 / Pzt 11:19
/ 107 Kez Okundu
| |

Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale’de 35 bin 500 kilometrekarelik alanda elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A

Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale’de 35 bin 500 kilometrekarelik alanda elektrik dağıtım hizmeti veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ), ağır kış şartlarında elektrik kesintileri yaşanmaması için hazırlıklara başladı.
Kış ayları gelmeden önce merkez ambarlarından ilçe ve işletme ambarlarına kar, tipi, fırtına gibi sert hava şartlarında ihtiyaç duyulacak malzemeleri sevk eden UEDAŞ, önümüzdeki aylarda personel sayısında artışa gitmeyi planlıyor. 4 ilde yaklaşık 2,5 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmet veren UEDAŞ, bir diğer adım olarak da ‘Akıllı Şebekeler Projesi çerçevesinde tesis edilen ve kısa adı DMS olan elektrik dağıtım şebekelerini matematiksel olarak modelleyen bir yazılım olan dağıtım yönetim sistemini kullanıyor. Bu yöntemle elektrik kesintileri, elektrik iletim ve üretimi, gerilim, frekans değişimleri ve diğer parametrenin meydana getirebileceği sıkıntılar öngörülüp çözüm üretiliyor. Söz konusu sistem şiddetli lodos, buz yükü, yüksek hava sıcaklığı sebepleriyle aşırı yük olması durumunda kendisine önceden işlenmiş olan senaryoları devreye koyarak mevcut işletme şartlarında beslenmekte olan bir şebekeyi, kayıpların artışını veya reaktif dengenin bozulması gibi teknik kriterleri değerlendirmeye alarak kesintinin önüne geçebilmek maksadıyla alternatif hatlarından beslenebilecek şekilde ring yapısını restore ediyor.
Olağanüstü bir hava hareketinde bölgede bakım, onarım ve yatırım kapsamında çalışan yüklenicilerden de gerektiği zaman arızalara müdahale konusunda hizmet aldıklarına dikkat çeken UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, “Kış aylarından önce ilçe ve işletmelerde hava muhalefeti olması durumunda ihtiyaç duyulan malzemeleri önceden sevk ettiğimiz için kriz dönemlerinde çok hızlıhareket edebiliyoruz. Meteoroloji’nin önceden uyarması durumunda da vardiya düzenini tekrar gözden geçirip yoğun saatlerde ekip sayısını artırıyoruz” dedi.
Arası arıza sayısı yüzde 69 azaldı
Alçak gerilimde en çok arıza yüzde 29 ile kış aylarında oluyor. Alçak gerilimdeki arızaların yüzde 25’i sonbaharda, yüzde 24’ü yaz aylarında yüzde 22’si ise ilkbaharda gerçekleşiyor. Orta gerilimde ise arızaların yüzde 31’i yaz aylarında, yüzde 25’i sonbahar, yüzde 23’ü ilkbahar ve yüzde 21’i kış aylarında ortaya çıkıyor.
2010 yılından bu yana bölgenin elektrik dağıtımını üstlenen UEDAŞ, yaptığı yatırımlar ve hayata geçirdiği tedbirler ile arıza sayısında büyük düşüş sağladı. 2012 yılında alçak ve orta gerilimden kaynaklı arıza sayısı 114 bin 75 adet iken, 2015 sonu itibarıyla bu rakam yüzde 69.1 gibi rekor bir oranda düşerek 35 bin 139’a gerilemiş durumda.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.