Uludağ’da yoğun sis altında nefes kesen kurtarma tatbikatı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Uludağ’da yoğun sis altında nefes kesen kurtarma tatbikatı
#Bursa |
31 Oca 2018 / Çar 11:13
/ 214 Kez Okundu
| |

Uludağ’da yoğun sis altında Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri tarafından yapılan kurtarma tatbikatı nefesleri kesti

Uludağ’da yoğun sis altında Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri tarafından yapılan kurtarma tatbikatı nefesleri kesti. Senaryo gereği kayak yaparken pistten çıkarak ayağını kıran bir kayakçı daha sonradan konum bilgisi bildirilen kar motosikletli JAK timleri tarafından yoğun sis altında arandı. Yaralı kayakçı kar motosikleti arkasına takılan sedye ile pistten aşağıya indirilirken tatilciler olanları meraklı gözlerle izledi.
Uludağ’da devam eden sömestr tatili dolayısıyla Bursa Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timleri bölgede geniş kapsamlı arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryo gereği ayağı kırılan bir kayakçı Cennet Kaya ve Dut Yeli pistlerinin kesişim noktasında bir yere konumlandırıldı. 156 Jandarma İhbar Hattını telefonla arayan yaralı kayakçı bölgesini tarif ederek yardım istedi. İhbarın alınmasının ardından İl Jandarma Komutanlığı’ndaki harekat merkezi telefon sinyalinden anında yaralı kayakçının konumunu belirleyerek Uludağ’daki JAK timlerine bildirdi.
Bunun üzeri oteller bölgesindeki JAK komuta merkezinden çıkan 3 ekip, kar motosikletlerine atlayarak yaralı kayakçının bulunduğu bölgeye doğru yola çıktı. Yoğun sis altında kar motosikletleriyle yapılan kurtarma tatbikatı İHA kamerası tarafından an be an görüntülendi. Uludağ’ın zorlu yamaçlarından büyük bir ustalıkla tırmanan kar motosikletli JAK timleri bir süre gerçekleştirdikleri yaya aramanın sonunda yaralı kayakçıya ulaştı.
Yaralı kayakçıya ilk müdahale olay yerinde yapıldı. Uzun süre soğukta beklediği için hipotermi riski bulunan kayakçı rüzgar geçirmeyen kurtarma battaniyesine sarılarak sedyeye alındı. Büyük bir titizlikle sedye ile kar motosikletine bağlanan yaralı kayakçı yoğun sise rağmen pistlerden aşağıya indirilerek 112 ekiplerine teslim edildi. Yaralının bulunduğu kar motosikletinin geçişi sırasında kaymayı bırakan tatilciler büyük bir merakla JAK timlerinin geçişini izledi.
Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tim Komutanı Kıdemli Üstçavuş Ramazan Sucu, “Pistlerde olabilecek düşme ve yaralanma vakalarına müdahale ediyoruz. Bölgemiz sık orman olduğu için kayıp ve mahsur kalma olaylarında görev yapıyoruz. Uludağ’da şu an yarıyıl tatili dolayısıyla 7 gün 24 saat burada ekibimiz hazırdır” dedi.
Kaybolan vatandaşları da uyaran Sucu, “Kaybolduğu anlayan bir vatandaş korku ve paniğe kapılmaması gerekiyor. Telefonunun şarjını bitirmemesi gerekiyor. Telefonlarının mesaj bölümüne ‘neredeyim’ yazıp 7777 gönderdiklerinde her operatörden konum bilgisi koordinatları gelecektir. Bunu bizlere bildirmeleri gerekiyor. Arazinin çeşitli bölümlerinde jandarma olarak tabelalar koyduk. Bu tabelaları takip ettiklerinde doğru yola çıkacaklardır” diye konuştu.
Öte yandan Uludağ 10 gündür devam eden sömestr tatili boyunca yerli ve yabancı turist akınına uğradı. Otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyelerine ulaşırken jandarma tatilcilerin güvenliği için bölgede adeta kuş uçurmadı. Tatil boyunca JAK timleri 45’i kaza sonucu yaralanma 17’si mahsur kalma olmak üzere 62 tatilciyi kurtardı.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.