Akdeniz Bölgesi’nde hububat ihracatı Ocak ayında 101,5 milyon dolar oldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Akdeniz Bölgesi’nde hububat ihracatı Ocak ayında 101,5 milyon dolar oldu
07 Şub 2018 / Çar 10:35
/ 37 Kez Okundu
| |

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, 2018 yılı Ocak ayında yüzde 7 artışla 101,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın yüzde 18,5 olduğunu kaydetti

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, 2018 yılı Ocak ayında yüzde 7 artışla 101, 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın yüzde 18, 5 olduğunu kaydetti.
Başkan Arslan, yaaptığı açıklamada, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün yeni yıla artışla başladığını söyledi. Türkiye geneli sektör ihracatı geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 5 artış göstererek 548,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Arslan, 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payının yüzde 4 olduğunu ifade etti. Ülkelere göre ihracat rakamlarını da ele alan Arslan, “Komşu ülke Irak ile olan ticari ilişkilerimiz her zaman iyi oldu. Irak’a Aralık ayında yüzde 26’lık pay ile 142, 5 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleşti. Bunu Suriye ve Birleşik Devletler yüzde 6 ve yüzde 4’lük pay ile takip etti" diye konuştu.
İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarına da değinen Arslan, 2018 yılı Ocak ayında yüzde 7 artışla 101, 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın yüzde 18, 5 olduğunu kaydetti. Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı Ocak ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, " 101, 5 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, bakliyat ürünleri geçen döneme kıyasla yüzde 22 artış göstererek 28 milyon dolarlık değer ve yüzde 28’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Sektörde 18, 5 milyon dolarlık ihracatıyla kırmızı mercimek, toplam ihracatın yüzde 18’ini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün oldu. Bununla birlikte hububat ile şeker ve şeker mamulleri, yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi" şeklinde konuştu.
Ülkelere göre incelendiğinde ise 2018 yılı Ocak ayında Irak yüzde 19’luk payı ve 19, 5 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Arslan, “Ardından, 13 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 13’lük payı ile Suriye geldi. En çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan, Almanya, İsrail ve Angola oldu" ifadelerini kullandı.
Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla miktarda yüzde 5 oranında artış göstererek 548,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Arslan, "Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise yüzde 26’lık payı ve 14 5 milyon dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise yüzde 10’u oluşturan tatlı, bisküvi ve gofretlere ait. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 104,8 milyon dolar ihracat değeri ve yüzde 19’luk payıyla değirmencilik ürünleri geldi” dedi.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.