AKMİB, şubat ayında 210 milyon dolarlık ihracat yaptı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
AKMİB, şubat ayında 210 milyon dolarlık ihracat yaptı
07 Mar 2018 / Çar 10:20
/ 65 Kez Okundu
| |

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri’nin (AKMİB) 2018 yılı Şubat ayında 210 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği bildirildi

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri’nin ( AKMİB) 2018 yılı Şubat ayında 210 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği bildirildi.
AKİB’ten yapılan açıklamada, 2018 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatının, 2017 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 5.6 oranında düşüş ile 1.2 milyar dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2018 yılı Şubat ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 210 milyon dolar ile yine ilk sırada yer aldı.
İhracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Başkanı Uğur Ateş, “2018 yılı Şubat ayı Akdeniz kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatında bir önceki yıla kıyasla yüzde 49 düşüş kaydedildi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplam ihracatındaki payı yüzde 23, Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 17 oldu” dedi.
AKMİB ihracatındaki düşüşte en büyük etkenin, toplam ihracatta en büyük paya sahip olan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler grubunda kaydedilen yüzde 61 oranındaki düşüş olduğunu belirten Ateş, “Ancak bunun yanında plastikler ve mamullerinde yüzde 10, anorganik kimyasallarda yüzde 19 oranında artış var” diye konuştu.
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubunun her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olduğunu, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasalların izlediğini ifade eden Ateş, “Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Belçika, İspanya, Cebeli Tarık, Hollanda, Rusya Federasyonu, KKTC, Almanya, Yunanistan, Mısır ve Irak oldu” ifadelerini kullandı.
AKMİB ihracatında ilk sırada Belçika yer alıyor
Ateş, plastik ve mamulleri ihracat artışında Almanya ve Cezayir pazarları etkili iken, anorganik kimyasallar alt sektöründe ise İtalya ve Hindistan’daki artışların dikkat çektiğine değinerek, “2018 yılı Şubat ayı AKMİB ihracatında ilk sırada yer alan ülke olarak yüzde 17 pay ile Belçika’yı görüyoruz. En çok ihracat yaptığımız pazarlarda
Belçika’yı, İspanya ve Cebeli Tarık izliyor. Belçika ve Cebeli Tarık’a geçen yıl aynı dönemde mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ihracatı gerçekleşmemişken bu dönemde en çok ihracat yapılan kalem oldu” şeklinde konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.