Antik çağın en önemli merkezlerinden Xanthos ve Letoon gün sayıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Antik çağın en önemli merkezlerinden Xanthos ve Letoon gün sayıyor
16 Kas 2017 / Per 10:15
/ 170 Kez Okundu
| |

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un göreve gelişinden sonra ihaleye çıkarılarak düzenleme çalışmalarına başlanılan Xanthos Antik Kenti, 2018 yılında bitirilerek ziyarete hazır hale getirilecek

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un göre ve gelişind en sonra ihaleye çıkarılarak düz enleme çalışmalarına başlanılan Xanthos Antik K enti, 2018 yılında bitirilerek ziyarete hazır hale getirilecek. Diğer bir antik k ent Letoon ise y enil enmiş yüzüyle önümüzdeki ay ziyaretçileriyle buluşacak.
Antik k entleri geçtiğimiz aylarda gezerek, eksiklikleri ve yapılabilecekleri yerinde tespit ed en Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un talimatları doğrultusunda hız kazanan çalışmalardan Xanthos ve Letoon Antik K entleri ziyaretçileriyle buluşmak üzere artık gün sayıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve antik çağın en önemli merkezlerind en olan Xanthos- Letoon Antik K entleri, oluşturulacak karşılama merkezleriyle çok daha fazla ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor. Bakan Kurtulmuş’un göre ve gelişind en sonra ihaleye çıkarılarak düz enleme çalışmalarına başlanılan Xanthos Antik K enti, 2018 yılında bitirilerek ziyarete hazır hale getirilecek. Diğer bir antik k ent Letoon ise y enil enmiş yüzüyle önümüzdeki ay içerisinde ziyaretçileriyle buluşacak. Uzun yıllardır ihtiyaç duyulan karşılama merkezleriyle ziyaretçilerine daha keyifli ve kolay bir gezi imkanının sunulacağı antik şehirlerde alanların tanıtımını sağlayacak sinevizyon bilgil endirme salonu, otopark, market, kafe, hediyelik eşya satış birimleri, peyzaj düz enlemeleri ve yürüme yolları oluşturulacak.
Önümüzdeki ay ziyarete açılacak olan antik dönemin dini merkezlerind en Letoon Antik K enti 2.8 milyon liraya tamamlanırk en, çalışmalarına hız veril en Xanthos Antik K enti’ndeki çalışmalar ise 4.3 milyon liraya mal olacak.

Xanthos- Letoon Antik K entleri 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdi
Antik çağlardan günümüze birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Xanthos- Letoon Antik K entleri, 1988 yılında birlikte değerl endirilerek UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini aldı. Muğla ile Antalya sınırındaki Fethiye ilçesine bağlı Kınık köyü hudutları içerisinde bulunan Xanthos Antik K enti ve yine ona komşu konumda bulunan 4 kilometre uzaklıktaki Letoon Antik K enti çağının en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Geçirmiş olduğu büyük yangında tamam en yanması sebebiyle tekrar inşa edil en Xanthos Antik K enti, Milattan Önce 2. yüzyılda Likya uygarlığına başk entlik yapmış olan antik çağın en önemli idari merkezleri arasında bulunuyor. Likya dönemi dikme mezar taşları ile kaya mezarlarının günümüze ulaştığı antik şehirde erk en dönem Hristiyanlığının güzel bir örneği olan kilise ve antik tiyatro kalıntıları da bulunuyor. Likya med eniyetinin dini merkezi Letoon Antik K enti ise tapınak mimarisinin en kutsal yapılarına sahip. Leto, Apollon ve Artemis adına yapılmış tapınakların bulunduğu Letoon Antik K enti’nd en günümüze ulaşan kalıntılar arasında Roma tiyatrosu ile bir de çeşme tarihe ışık tutuyor.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.