Aşılama, koruyucu hekimliğin en önemli görevlerinden bir tanesi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Aşılama, koruyucu hekimliğin en önemli görevlerinden bir tanesi
30 Eyl 2017 / Cmt 13:43
/ 26 Kez Okundu
| |

Son baharın gelmesiyle birlikte hastalıkların arttığını ve aşılama döneminin başladığını söyleyen Medikal Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzm

Son baharın gelmesiyle birlikte hastalıkların arttığını ve aşılama döneminin başladığını söyley en Medikal Park Uşak Has tanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Selahattin Çakıroğlu, Ekim ve Kasım ayları içerisinde (İnflu enza) grip aşısının yaptırılması gerektiğini söyledi.
İç Hastalıkları Uzm. Dr. Selahattin Çakıroğlu, İnflu enza grip aşısının (immün) bağışıklık sistemi yetersiz veya az olduğu kişilere özellikle kronik hastalığı olan obstrüktif akciğer hastalığı kanserli hastaların, böbrek yetmezliği olan hastaların, diyabetik hastaların ve sağlık personellerinin ayrıca 65 yaşını geçmiş herkesin grip aşısı yaptırmaları gerektiğine vurgu yaptı.
Aşının koruyucu hekimliğin en önemli görevlerind en bir tanesi olduğunu belirt en Çakıroğlu, “Hasta olan ve hasta olma eğilimi olan kişilere veya toplumun büyük bir kısmını ilgil endir en hastalıklarda aşılamanın yapılması gerekmektedir. İlk aşı g enellikle ölü bakterilerd en üretilerek yapılıyordu. Daha sonra atölye aşı dediğimiz yarı ölü bakteriler veya viran ajanlar yada viran ajanların üzerindeki kabuklardan elde edil en aşılardır. Burada özellikle İnflu enza grip aşısı yapmak gerekiyor. Buda mevsimin Ekim yada Kasım ayları içerisinde yapılması uygundur. Çünkü bu arada bakteriler ve viran ajanlar suç değiştirmek suretiyle her yıl y eni suçlar elde edilmekte ve bunlara bağlı olarak aşılar geliştirilmektedir” dedi.
Hastalığın bir diğer safhasında kızamıkçık aşılarının olduğunu belirt en Çakıroğlu, kızamıkçık aşılarının 1956 doğum öncesi olan kişilere en azından 1 kere yapılmasının gerektiğini dile getirdi.
Aşılanmanın bir başka özelliğind en bahsed en Çakıroğlu, zatürree aşısının ve İnflu enza grip aşısının aynı anda yapılabildiğini ayrıca zatürre aşısının 5 yılda bir mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Az gelişmiş ve gelişiyor olan ülkelere seyahat edecek kişilerin o bölgelere özel bir takım aşılar yaptırmalarında fayda olduğunu kayded en Medikal Park Uşak Has tanesi Uzm. Dr. Selahattin Çakıroğlu “Az gelişmiş ülkelere seyahat ed en kişiler bu tür koruyucu aşıları yaptırdığında onları çeşitli enfeksiyon hastalıklarından koruma özelliği vardır. Bir başka aşılama yöntemi ise m en enjit dediğimiz ajanlara karşı yapılan aşılamalardır. Bu aşılamalar g enellikle g enç olan sağlık personeli kişilerde veya toplum içerisinde gelişecek böyle vakalarda kronik hastalığı olan 65 yaşını doldurmuş kişilere bu aşılamanın yapılması gerekmektedir. Difteri ve tetanos aşıları vardır. Bunlarda 10 yılda bir yapılır. G enellikle 10 yıl bağışıklık sağlar 10 yıldan sonra ise bu aşıları tekrar etmekte fayda vardır. Sarılık hepatit aşıları özellikle hepatit A ve B ‘ye karşı oluşturulan aşıları da belli aralıklarla yaşlı kişilerde ve kronik hastalığa eğilimi olan kişilerde g enç çocuklarda yapılmasında yarar vardır. Hem ekonomik yönd en hem de iş gücünü kaybını önlemesi açısından bütün toplumun bu aşılamayı yaptırmasında yarar vardır” şeklinde konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.