Ayvalık’ta Tabiat Platformundan arsenikli su tepkisi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
21 Oca 2018 / Paz 13:34
/ 132 Kez Okundu
| |

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Tabiat Platformu, ilçeye bağlı kırsal mahallelerde arsenikli suyun sürdüğünü iddia ederek tepki gösterdi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Tabiat Platformu, ilçeye bağlı kırsal mahallelerde arsenikli suyun sürdüğünü iddia ederek tepki gösterdi.
Tabiat Platformu adına yapılan açıklamada, “İlçemiz köylerinden Beşiktepe, Mutlu, Murateli, Karaayıt, Çakmak, Yeniköy ve Türközü’nde arsenik çilesi devam ediyor. Ayvalık Tabiat Platformu olarak BİMER üzerinden yaptığımız başvurular hem İlçe Kaymakamlığı, hem de BASKİ tarafından cevaplandırıldı. Yapılan açıklamalarda içme sularındaki kirliliğin devam ettiği vurgulanarak, Türközü ve Yeniköy köylülerine suların kullanılmaması ile ilgili tebligat yapıldığı, kirlilik kaynağı olarak tespit edilen maden tesisinin kapatılması için girişimde bulunulduğu ama başarılı olunamadığı belirtiliyor” denildi.
Açıklamada, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nde litrede 10 mikrogram olarak belirtilen arsenik sınırı, yukarıda belirtilen köylerde bu oranı aşmıştır. Madencilik şirketinin tesis kurma aşamasında ve ÇED sürecinde iddia ettiğimiz ‘ su kirliliği oluşturur’ tezimiz, maden havzasındaki arsenik kirliliği ile ispatlanmış oldu. Bu konuda yetkili kurum olan BASKİ, Madra Barajı havzasında maden işletmesinin oluşturduğu su kirliliğini kabul etmekle birlikte madenin kapatılması yönündeki girişimlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca bildirilen ’müktesap hak’ kapsamında başarısız olduğunu da itiraf etti. Kirlilik mağduru köylerin bazılarında (Beşiktepe, Mutlu, Murateli, Karaayıt) arsenik giderme sistemli çeşme, Çakmak’ta ise arıtma tesisi kuran BASKİ, benzer durumda olan Yeniköy ve Türközü köylerine değerlendirmelerin sürdüğünü belirterek, köy halkını arsenikli suyla baş başa bıraktı. İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından suların içilmemesi yönünde tebligat yapılan köylüler, çaresiz bir şekilde ihtiyaçları olan temiz içme suyuna ulaşabilmenin yollarını arıyorlar” ifadeleri yer aldı.
İçme sularına doğal yollardan karışmayan arseniğin maden arama, volkanizma, deprem gibi etkenlerin kayaçları oynatmasıyla aktif hale geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Uzmanlar, içme suyundaki arseniğin cilt, akciğer, tiroit, mesane kanseri gibi hastalıklara, deri döküntülerine, dolaşım ve sinir sistemi hastalıklarına yol açtığını belirtiyor. Arsenikli sular kaynatılmakla, karbon filtreleriyle ve yumuşatıcılarla temizlenemiyor. Bir insanın günlük temiz su ihtiyacı, 150 litre olarak hesaplanıyor. 2017 faaliyet raporunu açıklayan bakan, 2017 yılının son 44 yılın en kurağı olduğunu ifade ediyor. Bu olum suz şartlar altında Ayvalık köylerinin temiz su hakkı bir maden tesisine kurban ediliyor. Dünya çok yakın gelecekte küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle oluşacak çok ciddi su azalması ve kirlenmesi sorunlarına çözümü tartışırken, biz elimizdeki hazır su kaynaklarını koruyamıyoruz. Su kesintileriyle boğuşan Ayvalık, Madra Barajı’nın sularından kirlilik nedeniyle yararlanamıyor” denildi.
Açıklamada, “Ayvalık Tabiat Platformu olarak diğer köylerde kurulan arıtma sistemi ve arıtıcı çeşmelerin acilen Türközü ve Yeniköy köylerinde de kurulmasını, köy halkından alınacak numunelerle arsenik zehirlenmesi yaşanıp yaşanmadığının tespit edilmesini, tüm bölge köylerinde tarımsal sulama ve hayvan sulaması amacıyla kullanılan tüm kuyu sularının ve çeşmelerin kirlilik tespitlerinin yapılmasını, yaşamın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için bölgedeki tek kirletici kaynak olan demir madeni tesisinin derhal kapatılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.