BALDER Başkanı Çalca’dan açıklama: Balın aracı olamadan tüketiciye ulaşmasını arzuluyoruz

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
BALDER Başkanı Çalca’dan açıklama: Balın aracı olamadan tüketiciye ulaşmasını arzuluyoruz
10 Oca 2018 / Çar 12:26
/ 87 Kez Okundu
| |

Muğla Bal Alıp Satanlar İhraç Edenler ve Paketleyenler Derneği (BALDER) Başkanı Fikret Çalca, Türkiye’nin önde gelen özel bir firmasının bal sektörüne girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi

Muğla Bal Alıp Satanlar İhraç Edenler ve Paketleyenler Derneği ( BALDER) Başkanı Fikret Çalca, Türkiye’nin önde gelen özel bir firmasının bal sektörüne girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bu firmanın doğal üretim yapan yaklaşık 900 bin çiftçi ile anlaşmalı olduğunu şimdi de balı aracı olmadan üreticiden tüketiciye ulaştıracağını belirten BALDER Başkanı Fikret Çalça, "Bu girişim sayesinde hem ülke ekonomisine hem de üreticisine büyük destek sağlayacaktır" dedi.
Arıcının ürettikleri ürünleri tüketicilere direk satış yapamadığı için her zaman aracılara ve büyük bal firmalarına bağımlı yaşamak zorunda kaldığını kaydeden BALDER Başkanı Çalça, "Bu nedenle üretici ürettiği ürününü istediği fiyata satamamakta, tüketici de raftaki ürünü üreticideki fiyata göre 3-4 kat daha pahalı satın almak zorunda kalarak zarar görmektedir. Bal diğer gıda ürünleri gibi insanların ürettikleri bir gıda olmayıp, arılar tarafından üretilen ve insanlar tarafından paketlenen şifa kaynağı bir gıdadır. Bu nedenle markalar arası yaşanan 3 katına varan fiyat farklarının anlaşılması mümkün olmayıp tüketicinin de kafası karışmaktadır. Aynı bölgede üretilip farklı firmalarca piyasaya sürülen balların arasında yaşanan bu fiyat farkı ürünün piyasadaki sirkülasyonunun da az olmasına sebep olmaktadır. 2017 yılı üretimi ballar üzerinden örnek verilecek olursa üreticilerden 10 TL civarında alınan bal rafa geldiğinde 30 TL’yi aşmaktadır. Balların piyasaya çıkmadan daha önce üreticinin elinde iken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kontrolü başlamakta olup, piyasada tüketiciye ulaşıncaya kadar kontrolü yapılmaktadır. Üreticiden tüketiciye aracısız olarak balı ulaştıracak olan bu firmanın girişimi ile balın 15-17 TL arasında tüketiciye ulaşacağı ticari döngüyü öngörüyoruz" dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.