Başkan Aşut: "Ülkemiz otomobilini de, uçağını da yapacak güçtedir"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Başkan Aşut:
19 Şub 2018 / Pzt 10:28
/ 40 Kez Okundu
| |

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Şerafettin Aşut, yerli otomobilin üretileceği en verimli yerin Mersin olduğunu vurgulayarak, "Biz yerli otomobilin üretilmesi konusunda kendimize, milletimize ve devletimize güveniyoruz, talipli firmalarımıza güveniyoruz

Mersin Ticaret ve Sanayi O dası Şerafettin Aşut, yerli otomobilin üretileceği en verimli yerin Mersin olduğunu vurgulayarak, "Biz yerli otomobilin üretilmesi konusun da kendimize, milletimize ve devletimize güveniyoruz, talipli firmalarımıza güveniyoruz. Türkiye bu başarı hikayesini yazmak zorun dadır. Ülkemiz otomobilini de, uçağını da yapacak güçtedir" dedi.
Başkan Aşut, yaptığı açıklama da, Türkiye’nin 1980’ den sonra yaptığı liberal ekonomi atılımlarıyla üreten, arzu edilen seviye de olmasa da katma değer oluşturan bir ülke olma yolun da ilerlediklerini söyledi. Ancak son 40 yıla yakın zamandır ekonominin Türkiye’nin birinci gün demi olmadığını belirten Aşut, "Her zaman siyasi gün demlerin gölgesin de kaldı. Ekonominin birinci gün dem olduğu dönmeler zaten ülkemizin sıçrama yaptığı dönemler oldu. 2002’ den sonraki 7-8 yıl bu sıçramaları gerçekten yaşadığımız, ekonomik büyümenin, ihracatın rekorlar kırdığı yıllar oldu. Elbette bizim elimiz de olmayan küresel finans krizleri, Arap Baharı, küçülen dünya ekonomisi gibi dış etmenlere bir de ülke için deki hain bir darbe teşebbüsü ve sınırlarımız daki sıkıntılar eklenince ekonomi ister istemez ikinci, üçüncü plan da kaldı. Bizler Türk iş dünyası olarak her zaman şunu söyledik. Söz konusu ulusal güvenliğimiz ise her şey ikinci plan dadır. Ve bir be del ö denecekse, bir fe dakarlık yapılacaksa bunu düşünme den yaptık. Ancak, şunu da unutmadık, güçlü ülke aynı zaman da ekonomisi güçlü ülkedir. Eğer bugün bölgemiz de yumruğumuzu masaya vurabiliyor ve ülkemizin haklarını savunabiliyorsak, bunun arkasın da bir buçuk milyon girişimcisi ile güçlü Türk ekonomisinin etkisi göz ardı edilemez. Kendi, göbeğini kendi kesen bir ekonominiz varsa, askeri anlam da da cesur adımlar atarsınız, küresel politik tartışmalar da da masaya yumruğunuzu vurursunuz" diye konuştu.
Türkiye’nin başarı hikayelerin den birinin de yerli otomobil olacağını kay de den Aşut, "Çağımız bilgi çağı, dijitalleşme çağı, otomobil mi kaldı’ diyerek bu önemli hamleyi yok etmeye, milletimizin moralini ve bu işe talipli olan firmalarımızın motivasyonunu bozmaya kimsenin hakkı yok. Teknoloji ne ka dar ilerlerse ilerlesin, otomobil bizce daha uzun yıllar hayatımız da olacaktır ve önemli bir uluslararası ürün olmaya devam e decektir. Bu nokta da önemli olan yerli otomobilin donanımları ve kullanacağı yakıtıdır. Bu nokta da yerli otomobilin elektrikli bir mo del olacağı açıklaması sürecin ne ka dar doğru yöne gittiğini göstermiş ve bizi daha da umut vermiştir" şeklin de konuştu.

"Mersin yerli otomobilin üretileceği en verimli yerdir"
Şu an da yerli otomobilinin nere de yapılacağı sorusunun sıklıkla gün deme geldiğini kay de den Aşut, "Elbette birçok il ve bölge buna talipli olacaktır ama bu nokta da bu işe talipli olan firmalarımız ülkemizin büyük kurumsal firmalarıdır ve en verimli, en uygulanabilir bir araştırmayı yapacaklardır. Ancak, MTSO olarak, Mersin iş dünyası olarak biz de bu üretimin yer olarak Mersin’in i deal noktalar dan biri olduğunu düşünüyoruz. Bunun çeşitli ne denleri var. Öncelikle Mersin ve hinterlandı Mersin, A dana, Tarsus daha önce birçok kez tekerlekli araçların, paletli iş araçlarının, kamyon ve otobüslerin imalatlarının başarıyla yapıldığı, tecrübesi olan bir kent ve bölgedir. Yan sanayi sorunu yoktur ki bu anlam da hinterlandın da Gaziantep, Kahramanmaraş, Konya ve Kayseri yan sanayinin güçlü olduğu, tecrübeli iller den oluşmaktadır. İşe bölgesel iş birliği açısın dan bakılmalıdır. Ana hammad de olan yassı çelik anlamın da İsken derun ülkenin yassı çelik üretim merkezidir. Üretilecek olan araç daha çok Afrika, Orta Doğu ve Asya pazarına hitap e deceğine göre Mersin Limanı ki ülkemizin en büyük ikinci ithalat ve ihracat limanıdır, transit hatlarıyla yerli otomobili en ucuz ve en kısa zaman da taşıyacak lojistik alt yapıya sahiptir. Doğu Ak deniz Bölgesi’n de 25 üniversite, 10 teknopark var ve Ar-Ge’nin, vasıflı insan kaynağının olduğu bir bölgeyiz. Tek sıkıntımız yatırım arazisi sorunuydu. Ancak, Kalkınma Bakanımızın müj deleri ile bu sorunun yakın zaman da çözüleceğine eminiz. Kısaca yerli otomobil üretim yeri olarak Mersin, her potansiyele sahiptir, her desteğe hazırdır. Biz yerli otomobilin üretilmesi konusun da kendimize, milletimize ve devletimize güveniyoruz, talipli firmalarımıza güveniyoruz" ifa delerini kullandı.

"Ülkemiz otomobilini de, uçağını da yapacak güçtedir"
Türkiye’nin bu başarı hikayesini yazmak zorun da olduğunun altını çizen Aşut, "Biz yokluk zamanımız da, küllerin den doğan bir devlet olarak 1925-1945 arasın da 400 farklı mo del uçak yapmışız. Bun dan korkan küresel güçler ’siz yapmayın, ne gerek var, biz size veririz’ demiş ve bu üretimi bir şekil de durdurmuşlardır. Kendi otomobilimizi ve trenimizi yapmışız onu da aynı oyunlarla durdurmuşlar. Yıllarca ulusal savunma sanayimizin gelişmesine izin vermemişler. Bu sefer bunun ucunu bırakmamalıyız. Bu sefer bu başarı hikayesinin yarım kalmasına izin vermemeliyiz. Bu sa dece bir otomobil değil, bir moral meselesidir. İşte bugün sınırlarımızı kimseye ihtiyacımız kalma dan koruyabiliyorsak, Kıbrıs Harbi sonun da bizi uygulanan ambargoların sonucu kurulan Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı iştiraklerinin vizyonu vardır, milli savunma sanayimizi kurma çabası vardır. Bugün bu çaba daha da sahiplenilmiş ve olağanüstü başarılara imza atılmaktadır. Ülkemiz otomobilini de, uçağını da yapacak güçtedir. Yeter ki, ekonomi ülkemizin birinci gün demi olsun. Yeter ki, eğitim sistemi buna göre revize edilsin. Yeter ki, bizi içte tek yürek olalım. Başka Türkiye yok, başak vatan yok" dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.