Büyük veri analizi ve hasta memnuniyeti SAÜ’de konuşuldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Büyük veri analizi ve hasta memnuniyeti SAÜ’de konuşuldu
15 Mar 2018 / Per 13:46
/ 83 Kez Okundu
| |

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile Biyoteknolojik ve Stratejik Sağlık Araştırmaları Derneği’nce ortaklaşa olarak “Sağlıkta Büyük Verinin Hizmet Kalitesini Arttırmada Kullanımı” konulu konferans düzenlendi

Sakarya Üni versitesi (SAÜ) ile Biyoteknolojik ve Stratejik Sağlık Araştırmaları Derneği’nce ortaklaşa olarak “Sağlıkta Büyük Verinin Hizmet Kalitesini Arttırmada Kullanımı” konulu konferans düzenlendi.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın ilk konuşmacısı Dr. Yavuz Selim Sılay oldu. “Big data” (büyük veri" href="/tag/ veri/"> veri) kavramı üzerinde duran Sılay, tüm insanlık tarihi boyunca yaratılan toplam veri" href="/tag/ veri/"> verinin çok daha fazlasının geçtiğimiz birkaç yılda oluşturulduğunu vurguladı. Sılay, “Hızla gelişen teknolojide ve dijitalleşen dünyada, veri" href="/tag/ veri/"> veri oluşumu ve kullanımı katlanarak artmaktadır. Buna karşı hazırlıklı olan sistemler ve ülkeler, dünya devler liginde ancak yer alabileceklerdir” dedi.
SAÜ İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selma Altındiş ise konuşmasında sağlık hizmetlerinde büyük veri" href="/tag/ veri/"> verinin kullanımını anlattı. Sağlıkta oluşan veri" href="/tag/ veri/"> verinin geleceğin planlanmasında oldukça kıymetli olacağına işaret eden Doç. Dr. Altındiş, “Sağlıkta büyük veri" href="/tag/ veri/"> veri deyince akla ‘klinik veri" href="/tag/ veri/"> veriler, yayınlar, klinik referanslar, genomik veri" href="/tag/ veri/"> veriler, akışlı veri" href="/tag/ veri/"> veriler, web ve sosyal ağ veri" href="/tag/ veri/"> verileri, işletme, organizasyonel ve harici veri" href="/tag/ veri/"> veriler’ gelmelidir” diye konuştu.
Sağlık alanında bir hekimin muayenehanesinden çoklu hizmet veren poliklinikler, sağlık merkezleri ve büyük hastane ağlarına kadar değişen ölçeklerdeki kurum ve kuruluşlarda önemli miktarlarda veri" href="/tag/ veri/"> veri üretildiğini belirten Altındiş, konuyu örneklerle şu şekilde açıkladı: “ABD’de sadece 2011 yılında sağlık hizmetleri veri" href="/tag/ veri/"> verilerinin 150 exabyte’a (2x1060 byte) ulaştığı ve gelecekte bu veri" href="/tag/ veri/"> verilerin zettabyte, daha sonra yottabyte’a (2x1080 byte) ulaşacağı öngörüsünü belirtilmiştir. Devasa boyutları kapsayan bu veri" href="/tag/ veri/"> verilerin, klinik uygulama ve araştırmadan hükümetlerde doğru sağlık politikaları seçimine kadar pek çok amaç için kullanılabileceği düşünülmektedir.”
Konferansın dar kapsamlı ikinci oturumunda ise Dr. Yavuz Selim Sılay, katılımcılara sağlıkta proje kaynakları ve proje olanaklarından bahsetti. Yeni ilaç, aşı ve tıbbi ürün konseptleri için kaynak çeşitliliğinin her geçen gün arttığından söz eden Sılay, proje deneyimlerini de katılımcılarla paylaşarak, katılımcıları proje-patent konularına ilgi göstermeye da vet etti.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.