Danimarka’nın Alparslan Kuytul’un ülkeye girişini 7 ay önce yasakladığı ortaya çıktı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Danimarka’nın Alparslan Kuytul’un ülkeye girişini 7 ay önce yasakladığı ortaya çıktı
09 Şub 2018 / Cum 09:51
/ 79 Kez Okundu
| |

Adana’da "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgütün faaliyetleri kapsamında dini inanç ve duyguların istismar edilmesi ve vakıf tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik" yaptıkları iddiasıyla tutuklanan Alparslan Kuytul’un 7 ay önce Danimarka’ya girişinin yasaklandığı ortaya çıktı

Adana’da "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgütün faaliyetleri kapsamında dini inanç ve duyguların istismar edilmesi ve vakıf tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik" yaptıkları iddiasıyla tutuklanan Alparslan Kuytul’un 7 ay önce Danimarka’ya girişinin yasaklandığı ort aya çıktı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, "vakıf faaliyeti adı altında kuruluş amacı dışında an ayasal düzene karşı fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek kamu güvenliğine karşı faaliyet yürütme ve suç örgütü" iddiasıyla Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı yönetici ile sorumlularının aralarında yer aldığı 28 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Karar üzerine 30 Ocakta Niğde, Adana ve Elazığ’da yapılan operasyonlarda 28 kişi gözaltına alındı. Dün adliyeye sevk edilen zanlılardan Kuytul ile birlikte 5 kişi tutuklandı, 6 kişi ev hapsi aldı, geri kalan zanlılar ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Danimarka’ya girişi yasaklanmış
Kuytul’un 90’lı yıllarda merkezi Adana’da kurduğu Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nı Türkiye’de 33 ile y aydığı, yurt dışında da Almanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç’te temsilcilikler açıp, yurt dışına açıldığı belirlendi. Ancak 24 Ağustos 201 7 yılında Danimarka Uyum Bakanı İnger Stöjberg, Facebook hesabından Furkan Vakfı lideri Alparslan Kuytul’un ülkeye girişinin yasaklandığını fotoğraflarını y ayınl ayarak duyurduğu ort aya çıktı.
Bakan Stöjberg, nefret y ayan vaizler kapsamında Danimarka Göçmen Dairesinin getirdiği yasaklar listesine eklenen Alparslan Kuytul’a getirilen giriş yasağıyla ilgili, “Nefret y ayan vaizler kötülüğün insanları yakal ayan kollarıdır ve bunların insanları etkileyip nasıl nefret ile teröre teşvik ettiklerini sık sık gördük. Ülkemizi yönlendirmeye teşebbüs eden bu gibi nefret vaizlere topraklarımızda yer vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Alparslan Kuytul isimli cemaat liderinin konferanslarında aşırı dinci söylemler kullandığı, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği, terör faaliyetlerini meşrulaştırıcı söylemlerde bulunduğu ve Danimarka’nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Danimarka’ya girişinin kalıcı olarak yasaklandığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca Kuytul ile birlikte Avustralya’da oturan imam Wahwah’nın yasaklar listesine eklenmesiyle, aralarında bir papazın da bulunduğu Danimarka’ya girmesi yasaklanan nefret y ayan vaizlerinin s ayısının 10 kişi olduğu belirtildi.
Danimarka Meclisinde 2016 yılı ilkbaharında alınan bir karara göre, ülkenin yasalarıyla birlikte değerlerinin altını oym aya çalışan ve paralel bir hukuk anl ayışı oluşturmak isteyen din bilginlere giriş yasağı ambargosu uygulanması öngörülüyor. Söz konusu giriş yasağı, Danimarka’da AB kurallarına göre oturma iznine sahip din adamları için geçerli olmazken, ilk etapta süre 2 yıl olarak veriliyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.