Dernekleşen Yörük kadınlar kültürlerini yaşatıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Dernekleşen Yörük kadınlar kültürlerini yaşatıyor
23 Kas 2017 / Per 13:33
/ 107 Kez Okundu
| |

İzmir’in Bergama ilçesinde yaşayan kadınlar, Bergama’nın tarihi Kale Mahallesindeki kendi kültürlerine göre hazırladıkları evde, asırlık Yörük kültür geleneklerini yaşatıyor

İzmir’in Bergama ilçesinde yaşayan kadınlar, Bergama’nın tarihi Kale Mahallesindeki kendi kültürlerine göre hazırladıkları evde, asırlık Yörük kültür geleneklerini yaşatıyor.
Yörüklerin örf ve adetlerini yaşatmak ve genç nesillere aktarmak amacıyla kurulan Bergama Yörük Kadınları Derneği, ilçe genelinde geleneklerini de yaşatmaya çalışıyor. Bergama’nın tarihi Kale Mahallesinde, asırlık Yörük kültür geleneğini yaşatmak isteyen kadınlar, akşamları kültürlerine göre düzenlenen evde bir araya geliyor. Sazlar eşliğinde türkülerini söyleyen kadınlar, aynı zamanda kendilerine özgü oyunlarını sergiliyor. Kadınların bu etkinliğine ise zaman zaman İzmir’in diğer kentlerinden de katılım sağlanıyor.

Davete giderken de Yörük kıyafetlerini giyiyorlar
Dernek Başkanı Şengül Yalçın Ataş, Yörük evini kültürlerine göre düzenlediklerini ifade etti. Ataş, "Çok Mutluyum. Topladığımız, biriktirdiğimiz eski kanaviçelerden, eski elbise ve yemenilerimizden günümüz gençlerine bir şeyler bırakmak amacıyla yola çıktık. Çağrılan, ünlenen yerlere gidiyoruz; hem Bergama’yı, hem de kültürümüzü tanıtmak amacıyla. Bergama Yörük Kadınları Derneği olarak davet edildiğimiz yerlere giderken 50 yıllık gelinliklerimizi giyip, yemenilerimizi takıp gidiyoruz. Bergama Yörük Kadınları Derneği olarak şölenlere katılıyoruz. Gittiğimiz şölenlerde Bergama Yörük Kadınları olarak oyunlarımızı oynuyoruz, türkülerimiz var. Bergama türkülerimizi söylüyoruz. Dernek olarak tüm kostümlerimizi kendimiz dikiyoruz. Araştırmalarımız neticesinde bulduğumuz kostümleri de onarıp Derneğimizde kayıt altına alıp sandıklarda muhafaza ediyoruz" dedi.

Asırlık kıyafetleri buldular
Bergama Ayazkent Mahallesi Yörüklerinden Ayşen Gedik de, "Derneğimiz olarak Şengül Hanım ile birlikte yaptığımız araştırmalara göre eski sandıkları, sepetleri açıp bunlardan geçmişte annelerimizin, anneannelerimizin giydiği gelinlikleri, elbiseleri ve fistanları çıkartıp günümüzdeki genç çocuklarımıza tanıtıp, bunları göstermek amacımız. Bergama’nın köylerinden araştırdığımız anneannelerimizin, dedelerimizin sandıklarından derneğimize bağış olarak aldığımız eski kıyafet genç neslimize Yörük kültürümüzü tanıtmaya çalıyoruz" diye konuştu.
Bergama Yuntdağ Yörüklerinden Naciye Çelik ise şöyle konuştu:
"Şu an üzerime giydiğim kınalık yüzyıllar öncesinde gelinlerin düğünden önce giydikleri kına gecelerinde giydikleri kıyafet. Kına gecelerinde bu kınalıkları üzerilerine giyiyorlarmış."



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.