Doç. Dr. Ateş: "Elektronik sigarada da kanserojen madde bulunuyor"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Doç. Dr. Ateş:
11 Ara 2017 / Pzt 11:35
/ 16 Kez Okundu
| |

Son dönemlerde özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan elektronik sigarada da kanserojen maddelerin saptandığı bildirildi

Son dönemlerde özellikle gençler arasın da yaygın olarak kullanılan elektronik da" href="/tag/sigara da/">sigara da da kanserojen maddelerin saptandığı bildirildi.
Sigara kullanımının kansere neden olduğu ve ömrü kısalttığına ilişkin yapılan çalışmaların ardın dan, sigarayı bırakma aracı olarak elektronik sigara ön plana çıktı. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yöneldiği elektronik sigara, özellikle gençler arasın da popüler duruma geldi. Uzmanlar, yakın zaman da çıktığı için olumsuz etkileri çok bilinmeyen elektronik sigara ile ilgili kısa dönemde yapılan çalışmalar da, tıpkı normal sigara gibi kansere neden olan maddeler içerdiği ve solunum yolları üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunun belirlendiğini kaydetti.
Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalar da bulunan Memorial Diyarbakır Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş, elektronik sigaranın yine tütün endüstrisi tarafın dan üretilen bir ürün olduğunu söyledi. Elektronik sigaranın sigara bırakma yöntemi olarak kullanılmasının çok yanlış olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ateş, çünkü bu konu da sigara bırakmaya yardımcı olduğuna ve bun da başarılı olduğuna dair hiçbir çalışmanın bulunmadığını kaydetti. Tütün endüstrisinin 1970’li yıllara ka dar sigaranın zararlı olmadığını öne sürdüğünü aktaran Doç. Dr. Ateş, “1970’lerden sonra zararları gündeme gelince bu sefer sigaranın başka formlarının zararlı olmadığına, daha az zararlı olduğuna yöneldiler. Örneğin filtreli sigaralar, inceltilmiş sigaralar, naneli sigaralar, light veya ekstra light sigaralar hep bunların daha az zararlı ya da zararsız olduğunu öne sürdüler” dedi.

“Son çalışmalar elektronik sigara içen gençlerin, sigaraya başladığını ortaya koydu”
Günümüzde sigaranın zararları ile ilgili herhangi bir tereddüdün bulunmadığını dile getiren Doç. Dr. Ateş, şöyle devam etti:
“Bütün bilimsel çalışmalar, toplum daki sigara içen insanların yarısının sigaraya bağlı bir nedenle öldüğünü ortalama yaşamların dan 20-22 yıl kaybettiğini biliyoruz. Bu durumu gören endüstri yine kendi alternatifini kendisi oluşturuyor. Sigara içilmeyecekse alternatifi de bizdedir diyor ve elektronik sigarayı pazara sunuyor. Şunu biliyoruz, endüstrinin en önemli pazarlama yöntemi gençler üzerindedir. Gençlere, sigarayı bırakmak için elektronik sigarayı kullanabilirsiniz söyleniyor. Oysa gençler elektronik sigaraya başladığın da sigara bırakma yöntemi değil, son çalışmalar da elektronik sigara içen gençlerin aslın da sigaraya başladığını ortaya koydu. Bu halde günümüzde elektronik sigara, sigaraya veya diğer nikotin ürünlerine, nargile, puro, pipo gibi ürünlere geçiş aşaması olarak kullanılabiliyor.”

"Satıcıların zararlı olmadığı iddiaları gençleri elektronik sigaraya başlatıyor"
Türkiye’de elektronik sigara satışı, dağıtılması ve içilmesinin yasak olduğu halde hem kaçak yollarla temin edilmesi hem de internetten gençlerin rahatça ulaşabilmesi ve talepte bulunabilmesi nedeni ile içebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Ateş, şu ifadeleri kullandı:
“Bunu pazarlayanlar, elektronik sigaranın kesinlikle zararlı olmadığını, hatta bazılarının nikotin dahi içermediğini, meyvelerden oluştuğunu, pasif içiciliğe neden olmadığını, kokusuz, dumansız olduğunu iddia ederek gençleri elektronik sigaraya başlatmakta. Elektronik sigaraya başlayan gençler nikotin bağımlılığına yakalanmaları nedeni ile sigaraya veya diğer tütün ürünlerine geçiş için kullanmaktadırlar. Bu özellikle gençler açısın dan önemli, endüstri temel hedefini gençler ve çocuklar üzerine kurmuş durum da. Ömür boyu müşteri istiyor, bu çocuklar dan ve gençlerden oluşur. İlk çıktıkların da 20 milyon dolar gibi bir ciroları varken, 2017 yılın da elektronik sigaraya bağlı yine tütün endüstrisinin ciro beklentisi 10 milyar dolar. Sigaraya söyledikleri zararsız olduğuna dair gerçek dışı iddialar bugün elektronik sigara için söyleniyor.”

“Hiçbir bilimsel çalışma da sigarayı bıraktırıcı etkisi görülmedi”
Elektronik sigaranın da diğer tütün ürünleri gibi zararlı olduğunu anlatan Doç. Dr. Ateş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Elektronik sigaraların içinde bulunduğu belirttiği maddelerin dışın da yeni yapılmış çalışmalar da, diğer tütün ürünlerinde bulunan ve vücut için zararlı olduğu gösterilmiş olan çokça ürünleri içerdiğinden dolayı bugün için kabul ettiğimiz şey elektronik sigara da bir tütün mahsulüdür ve onun ka dar zararlıdır. Uzun vadeli çalışmalarla diğer zararları gelecektir ama kısa vadede bildiğimiz elektronik sigaranın solunum yolları üzerinde olumsuz etkileri olduğu içerisinde bir takım kanserojen maddeler içerdiği, yangınlara yol açtığı ve en önemlisi diğer tütün mamullerinin içilmesi için bir araç olarak kullanıldığıdır. Bir diğer önemli husus, hiçbir bilimsel çalışma da, sigarayı bıraktırıcı bir özelliği görülmedi.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.