Dr. Yaman, ’’Obezite uyku apnesinin en sık nedenlerindendir’’

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Dr. Yaman, ’’Obezite uyku apnesinin en sık nedenlerindendir’’
24 Oca 2018 / Çar 15:42
/ 67 Kez Okundu
| |

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yaman obezit enin uyku apnesinin en sık ned enlerind en biri olduğunu söyledi.
Özel Adatıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Yaman, uyku apnesi hastalığıyla ilgili açıklamalar yaptı. “Uyku apnesi, uykuda solunumun kısa süreli durmasıdır” diy en Doç. Dr. Hüseyin Yaman, “Uyku apnesi gürültülü bir horlama ile birlikte görülür. İleri derecede büyüy en g eniz eti ve bademciklerin ya da büyüy en dil kökü veya sarkan yumuşak damağın hava yolunu tıkaması sonucunda görülür. Obezite de uyku apnesinin en sık ned enlerind en biridir. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Uyku apnesi, uyurk en sıklıkla sağa sola dönme, terleme, sabahları yorgun kalkma, boğaz kuruluğu, gündüz uyuklamaları, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere yol açarak, hayat kalitesini düşürmektedir. Uyku apnesi dikkatsizliğe yol açarak trafik kazası ve iş kazaları riskini arttırmaktadır. Bunun yanında yüksek tansiyon, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, felç, ani gece ölümlerine de ned en olabilir” dedi.
Uyku apnesinin tanı koyma süreciyle ilgili bilgiler ver en Doç. Dr. Hüseyin Yaman, “Uyku apnesi tanısı “Polisomnografi” d enil en uyku testi ile konulur. Bu test gece boyunca beyin aktivitesinin ve solunumsal olayların kaydedildiği bir testtir. Bu testle uykuda solunumun kaç defa durduğu, vücut oksij en değerlerinin ve kalp hızının nasıl etkil endiği ve derin uykuya dalınıp dalınılmadığı gibi parametrelere bakılmaktadır” diye konuştu.
Doç. Dr. Hüseyin Yaman, uyku apnesinin tedavisi hakkında bilgi vererek, “Uyku apnesi olan obez hastalar, kilo verdikt en sonra ciddi bir rahatlama yaşarlar. Alkol ve sigarayı bırakmak, uyku ilaçlarından kaçınmak, sırt üstü yatmamak rahatsızlığı azaltır.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer burun kemiği eğriliği, konka d en en burun etlerinin büyük olması, g eniz eti ve bademciklerin büyük olması, yumuşak damakta sarkma ve üst solunum yollarında belirgin anatomik darlıklar varsa hastanın KBB uzmanı tarafından değerl endirilmesi ve uygun cerrahi işlemlerin yapılması gerekir. Cerrahi girişimlere rağm en düzelmey en veya ileri derecede uyku apnesi olan hastaların tedavisinde ise CPAP d en en pozitif havayolu basıncı tedavisi uygulanmalıdır. CPAP cihazını kullanamayan ya da hafif derece apnesi olan uygun vakalarda da ağız içi apareyler kullanılabilir” ifadelerini kullandı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.