En güzel yasak
03 Oca 2018 / Çar 15:15
/ 142 Kez Okundu
| |

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olmasının yanında temiz havası ile de ünlü Muğla’nın Marmaris ilçesinde kış aylarında 24 yıldır devam eden kömür yasağı devam ediyor

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olmasının yanında temiz havası ile de ünlü Muğla’nın Marmaris ilçesinde kış aylarında 24 yıldır devam eden kömür yasağı devam ediyor. 1984 yılında dönemin Belediye Meclisinde alınan ‘Kömür yasağı’ kararı, günümüze kadar görev yapan Belediye Başkanları tarafından devam ettirildi.
24 yıl önce yoğun kömür yakılması nedeniyle Marmaris’in havasının kirlendiğini tespit eden yerel yönetim, Belediye Meclisinde aldığı karar ile Marmaris ilçesinde kömür yakılması yasağı getirdi. İleriki yıllarda göreve gelen Belediye Başkanları ve Meclis üyeleri de bu kararı uygulayarak Marmaris’te halen kömür yakılması yasağı devam ediyor. Zaman zaman bireysel kaçak kömür yakma olaylarıyla karşılaşan Zabıta Müdürlüğü ekipleri, aldıkları ihbarlar ve gece denetimleri sayesinde bunların da engellendiğini ve ‘Sıfır kömür’ seviyesine gelindiğini belirtiyor. Kömür yakma durumunun daha çok Marmaris’e farklı il veya ilçelerden gelip yerleşen devlet memurlarında karşılarına çıktığını söyleyen Zabıta Müdürü Erkan Ünver, “Gerekli uyarıları yapıyor ve yasağı açıklıyoruz. Vatandaşlarımız da anlayışla karşılıyor. Bu sayede çocuklarımızın ve hastalarımızın temiz bir nefes almasına yardımcı oluyoruz. Aksi durumlarda yasağa uymayanlara 5326 Saylı Kabahatler Kanunu’na göre ceza yazılıyor” diyor.
En Sağlıklı Kent
Türkiye’nin en temiz havasına sahip birkaç bölgeden birisi olan Marmaris’in 3 dönemdir Belediye Başkanlığı’nı yapan Ali Acar da ‘Kömür yasağını’ en güzel yasaklardan birisi’ olarak değerlendiriyor. “80’li yıllarda alınan bu karar, aslında ülke geneline yaygınlaştırılmalı. Ülkemizin birçok bölgesinde kömür yakarak aslında çocuklarımızı zehirleniyor. Marmaris’te bu güzel havaya kara leke olarak gördüğümüz kömür dumanının karışmasını istemiyoruz. Biz Marmaris’in bu uygulama ile kamuoyunda Türkiye’ye örnek kent olarak kabul görmesini ve ‘ En Sağlıklı Kent’ unvanını almasını istiyoruz” diyerek hedefini açıkladı.
Başkan Acar ayrıca Marmaris’te egzoz gazı üreten motorlu araç kullanımını da yıllar içerisinde aza indirmek ve başta bisiklet olmak üzere doğa dostu ulaşım yöntemlerini yaygınlaştırmak istediklerinin altını çizdi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.