Hat sanatı ile okula yapılan eserler hem gönle hem de göze hitap ediyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Hat sanatı ile okula yapılan eserler hem gönle hem de göze hitap ediyor
04 Mar 2018 / Paz 10:31
/ 40 Kez Okundu
| |

Eskişehir Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi Resim Öğretmeni Nuray Karadeniz’in strafor ile yaptığı 3 boyutlu hat yazıları, öğrenci ve ailelerin ilgilisini çekiyor

Eskişehir Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi Resim Öğretmeni Nuray Kara deniz’in strafor ile yaptığı 3 boyutlu hat yazıları, öğrenci ve a ilelerin ilgilisini çekiyor.
Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’n de farklı bir uygulamaya imza atılıyor. Resim öğretmeni olarak görevini sürdüren Nuray Kara deniz tarafından hat sanatı ile yapılan eserler, okulun a deta çehresini değiştiriyor. Eserler de kullanılan Arapça harfler önce strafor üzerine çiz ilerek ısı aleti yardımıyla kesiliyor. Ardından boyanarak birleştir ilen straforlar yardımı ile başta hadis-i şerifler olmak üzere özlü sözler yazılarak okulun farklı noktalarına asılıyor. Öğrenc iler ve vel iler tarafından ilgiyle karşılanan eserler, anlamları ile gönle hitap e derken estetikliği ile de okula farklı bir görünüş katıyor.

“Ben inanıyorum Türkiye’ de ilk defa böyle bir çalışma yapılıyor”
Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Abdullah Yılmaz, bilgi edinmenin önemini anlatma açısından böyle bir çalışma yapıldığını ifa de e derek, yapılan eserlerin hayretle karşılandığını belirtti. Okul Müdürü Yılmaz, “Çocukluğumdan beri hat sanatına ilgim var. Öğretmenliğimin ilk yıllarında Bursa’da 3 yıl kadar yaz tatili boyunca hat çalışmalarına katıldım. Bursa merkez cam iler de ve özellikle Bursa Ulu Camii’ de bulunan hat yazılarının değerlenmesin de bir emeğim var. Okulumda da bu hat sanatının yansıması olması anlamında bir çalışma yapmak istedim. Yetenekli resim öğretmenimizin olduğunu gördüğüm de böyle bir çalışma yapı yapamayacağını sordum. Böyle bir fikrim var, beraber birlikte çalışırsak güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum dedim. İki yıl önce birlikte bir çalışma başlattık. Bir hat yazısının bilgisayar çıktılarını aldık. Birlikte çalışmaya ve farklı bir uygulama yapmaya başladık. Ben inanıyorum Türkiye’ de ilk defa böyle bir çalışma yapılıyor. Kolay, zevkli ve estetik bir sonuç el de ettik. Hem anlam yüklü bir hadis-i şerifle başladık. Efendimiz şöyle buyuruyordu, ‘ilim öğrenmek kadın erkek her Müslümana farzdır’. Bilgi edinmenin önemini anlatma açısından böyle bir çalışma ile başladık. Arkasından Zümer suresi 9’uncu ayette Rabbimizin ifa de ettiği ‘ de ki, hiç b ilenlerle bilmeyenler bir olur mu’ ayeti burada. Allah burada bilmenin ve bilginin üstünlüğünü vurguluyor. A deta beyinlere kazıyor. Biz de bunun bir göstergesini bu okula gelen herkes görsün diye bu yazıyı şekillendirdik ve okul girişine astık. Ne den olduğunu soruyorlar ve anlamıyorlar. Biz de strafordan böyle bir çalışma olduğunu söylediğimiz de hayretler için de kalıp bir defa daha bakıyorlar, dokunuyorlar, şaşırıyorlar ve çok beğeniliyor” şeklin de konuştu.

“İlk defa gerçekleştirdik ve sonuçta güzel bir çalışma ortaya çıktı”
Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi Resim Öğretmeni ve aynı zamanda eserlerin sahibi Nuray Kara deniz ise ilk defa böyle bir eser gerçekleştirdiklerini ve sonuçta güzel bir çalışma ortaya çıktığını aktardı. Kara deniz, "Düz hat yazıları her yer de var. Bunu öğreten ustalar da var. Ben hat eğitimi almadım ama yazı eğitimini aldım üniversite deyken . üç boyutlu harflerle bunun ifa de e delim istedik. İlk defa gerçekleştirdik ve sonuçta güzel bir çalışma ortaya çıktı. Hocam da sağ olsun kelimeleri ve anlamlarını bana tercüme etti. Gördüğünüz gibi iyi bir çalışmayla sonuçlandırdık. Strafordan yaptık. Harflerin her biri bir straforla yapıldı. Harflerin her biri bir strafordan oluşuyor. Aşağıda kesme aletimiz var. Keserek ve üzer ilerini boya yaparak böyle güzel ve şahane çalışmalar ortaya çıkardık” dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.