Jeotermal geri dönüşüm suyu ile ısıtılan serada çilek üretimine başlandı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Jeotermal geri dönüşüm suyu ile ısıtılan serada çilek üretimine başlandı
27 Kas 2017 / Pzt 12:06
/ 98 Kez Okundu
| |

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde bir girişimci tarafından evleri kullanılan jeotermal sıcak suyun geri dönüşümü yapılarak ısıtılan termal serada kış ortasında çilek üretimine başlandı

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde bir girişimci tarafından evleri kullanılan jeotermal sıcak suyun geri dönüşümü yapılarak ısıtılan termal serada kış ortasında ç ilek üretimine başlandı. Topraksız tarım uygulaması ile saksıda üretimi yapılan ç ilekler, aroması ve kokusu ile de damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.
Sandıklı-Hocalar ilçe karayolu üzerinde 2 bin metrekare kapalı alanda Adnan Perçin isimli girişimci tarafından kurulan termal serada topraksız tarım uygulaması ile ç ilek üretimine başlandı. Seranın sıcaklığı ise ilçede evleri ısıtmada kullanılan jeotermal kaynak suyun geri dönüşümü ile sağlanıyor. İlçede jeotermali kullanarak ç ilek üretiminde bir ilke imza atan Perçin, “İlçemizde daha önce hiç yapılmamış şehir ısıtmasından gelen geri dönüşüm suyu ile ç ilek üretimi yapmaktayız. Seramız yeni geçti faaliyete ayrıca ürün çeşitliliği noktasında diğer yatırımcılarında ç ileğe yönelmesini tavsiye ediyorum. Bizim diğer seralardan farkımız topraksız tarım yapmaktayız ve kış üretimi yapmaktayız. Biliyorsunuz kışın Türkiye’de ç ilek üretimi yapılmamaktadır. Ama bizim ilçemizin yani Sandıklı’nın jeotermal kaynakları olduğu için bunu değerlendirmek açısından biz ç ilek üretimine başladık. Topraksız tarım olduğu için çeşitli hastalıklardan da korunuyoruz. 2 bin metrekare serada topraklı tarıma göre yaklaşık olarak 7 katı fidan barındırmaktadır. Topraklı yarımda 1 dekara 4 bin 500- 5 bin fidan dikilirken, bizim bin metrekareye yaklaşık 25 bin fidan dikilmektedir. Seramızda yaklaşık
75 bin fidan vardır ve yıl bazında yaklaşık 50-70 ton arasında ç ilek verimi beklemekteyiz” dedi.

“Çiftçimizi kutluyor ve destekliyoruz”
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız ise, termal suyun daha önceleri sadece turizm amaçlı kullanıldığını ancak son 7-8 yıldan bu yanan seralarda da kullanılmaya başlandığını ifade etti. Termal suyun özellikle domates seralarında kullanıldığını aktaran Yıldız açıklamalarında şunları söyledi:
“Adnan Perçin isimli çiftçimiz ilk defa Sandıklı’da halkı ısıtan suyun geri dönüşümünü sağlayarak ç ilek üretimine başladı. 2-3 ay önce başlayan üretimde şuanda fidanlarda oluşmaya başladı. Kışın ortasında da burada da yani ç ilek üretimi gerçekleşmeye başladı. O yüzden çiftçimizi kutluyor ve destekliyoruz.”
Jeotermal sıcak su ile yapılan üretimle sıcak yaz günlerinin meyvesi olan ç ilek kış ortasında da yetiştir ilecek.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.