Kendi imkanları ile UTV yaptı, adına da ’Rahna’ dedi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kendi imkanları ile UTV yaptı, adına da ’Rahna’ dedi
26 Mar 2018 / Pzt 12:06
/ 172 Kez Okundu
| |

Bilgisayar Öğretmeni olmasına rağmen Rize Sanayisi’nde aile şirketlerinde çalışan Yasin Şafak, kendi imkanlarıyla bölgenin ilk yerli UTV’sini üretti

Bilgisayar Öğretmeni olmasına rağmen Rize Sanayisi’nde a ile şirketlerinde çalışan Yasin Şafak, kendi imkanlarıyla bölgenin ilk yerli UTV’sini üretti. Üretimini gerçekleştirdiği bölgenin ilk yerli UTV’sine ise Rize bölgesinde örümceğe ver ilen isim olan ’Rahna’ ismini verdi.
Yeğenlerine küçük bir motorlu araba yapmak için başlattığı projeyi daha sonra kend ileri de kullanabilmek için biraz büyüten Şafak, ortaya 250 CC’lik motoru olan, 4x4 çekiş sistemine sahip, bağımsız süspansiyonla arazi şartlarına daha rahat ilerleyeb ilen ATV araçlarının daha gelişmiş bir modeli olan UTV (Utility vehicle) yaptı. Yol da veya arazide gitmek için dizayn ed ilen araca Rize’de örümceğe ver ilen ad olan ’Rahna’ ismini veren Şafak, 4 ileri ve 1 geri vitesi bulunan aracına yük taşıyabilmesi için bir de kasa yaptı.

"Biz de binelim" istedik
Kaza yapmış bir scootera ait motorla yola çıktıklarını ve daha sonra projenin giderek büyüdüğünü d ile getiren Şafak “Yeğenlerime küçük bir motorlu araç yapmak istedim. Sonra bu fikir biraz daha ilerleyince ’biz de bineb ilelim’ diye arabayı biraz daha büyültelim dedik. Sonra biraz daha büyüdü önüne geçilmez bir hal aldı ve bu noktaya ka dar geldi, bu şekilde bir UTV ortaya çıktı. Araba da kaza yapmış bir 250 CC’lik scooter motoru kullandık. Arabanın kasasına göre motoru biraz hafif kaçtı, bunu güçlendirmek için yardımcı bir araba şanzımanı kullandık. Yapımı biraz uzun sürdü çünkü Rize şartları elverişli olmadı. Bazı parçaları dışarı dan getirtmek zorun da kaldık. Göstergeleri falan yurt dışın dan getirttirdik ve o şekilde topladık aracı” dedi.

Maliyeti 20 bin TL’yi buldu
Ürettikleri UTV’nin arazi şartların da rahatlıkla ilerleyeb ilemsi üzerine araca örümcek anlamına gelen ’Rahna’ ismini verdiklerini d ile getiren Şafak “Rahna, buralar da örümceğe ver ilen isimdir. Biz de örümcek araba diyoruz yani Rahna. Maliyeti 20 bin lirayı buldu bize” ifadelerini kullandı.
Destek bulabilmeleri halinde seri üretime geçmek istediklerini sözlerine ekleyen Şafak “Seri üretime geçmek isteriz tabi. Bunun için desteğe ihtiyacımız var. Destek olduktan sonra üretim mümkün. Biz bütün aşamalarını projelendirdik, önce bilgisayar ortamın da çiz ilerek hesaplandı ve sonra işleve geçildi. Seri üretime geçtiğinde maliyeti de düşecektir” şeklinde konuştu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.