Köy seyirlik oyunu “Kıskanç” Anadolu Üniversitesi Halkbilim ve Araştırmaları Merkezi yeniden hayat buldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Köy seyirlik oyunu “Kıskanç” Anadolu Üniversitesi Halkbilim ve Araştırmaları Merkezi yeniden hayat buldu
01 Mar 2018 / Per 15:05
/ 47 Kez Okundu
| |

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkbilim ve Araştırmaları Merkezi, Anadolu’nun Közleri Halk Dansları Topluluğu dansçıları tarafından sahneye konulan ‘’Kıskanç’’ adlı köy seyirlik oyunu, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi 2016 salonunda izleyicilerin karşısına çıktı

Eskişehir Anadolu versitesi" href="/tag/uni versitesi/">Üni versitesi Halkbilim ve Araştırmaları Merkezi, Anadolu’nun Közleri Halk Dansları Topluluğu dansçıları tarafından sahneye konulan ‘’Kıskanç’’ adlı köy seyirlik oyunu, Anadolu versitesi" href="/tag/uni versitesi/">Üni versitesi Öğrenci Merkezi 2016 salonunda izleyicilerin karşısına çıktı.
Köy seyirlik oyunlarının, halk tiyatrosu geleneğinin günümüze kadar ulaşabilen mirası olduğunu anlatan oyunculardan Av. Hüseyin Akçar, ‘’Kıskanç’’ın Eskişehir Anadolu versitesi" href="/tag/uni versitesi/">Üni versitesi Halkbilim Merkezi’nde yeniden hayat bulduğunu belirtti. Akçar, "Bu oyunlar tarih boyunca göçlerden, çeşitli kültürlerden ve halkın birikimlerinden etkilenerek oluşmuştur. “Kıskanç” da düğün ve ramazan eğlencesi olarak ortaya çıkan unutulmaya yüz tutmuş köy seyirli oyunlarımızdandır. Çoğunlukla Eskişehir ve Mersin yöresinde oynanan bu oyun güldürmeye dayalı oyunlardandır. Anadolu versitesi" href="/tag/uni versitesi/">Üni versitesi Halkbilim Merkezinde de aslına uygun canlandırılan oyunda erkek oyuncu olarak yer aldık. Oyuncuların 2’si erkek rolünü üstlenirken, 3’ncü oyuncu kadın kılığında izleyicinin karşısına çıktı. Kostüm olarak, oyuncuların vücutlarının göğüs bölgesine makyajla kaş, göz, dudaklar, erkek için bıyık yapılıyor, kadın oyuncuya kadın kıyafeti giydiriliyor. Kollar başın üzerinde toplanarak kocaman bir başlıkla oyuncuların baş ve kolları kapatılıyor. Karın hareketleriyle makyajla oluşturulan suratta, yüz mimikleri verilerek müzik eşliğinde oynanan oyunda, iki erkek ve bir kadın arasında geçen kıskançlık canlandırılmaya çalışılıyor. Oyuna “Kıskançlık” adı verilmesinin nedeni de budur. Bu oyunu, Anadolu versitesi" href="/tag/uni versitesi/">Üni versitesi Halkbilim Merkezi dansçıları olarak 3 erkek sahneledik. Oyunculardan biri ben kadın rolünü canlandırırken; Cihangir Şehirli ve Recep Başkut ise erkek rolünü canlandırdılar” diye ifade etti.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.