Leyleği ilk gördü, ’1 çuval un’u kaptı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Leyleği ilk gördü, ’1 çuval un’u kaptı
06 Mar 2018 / Sal 08:55
/ 76 Kez Okundu
| |

Aydın’da, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın Söke ilçesi sınırlarındaki bölümüne ilk göçmen leylek ulaştı

Aydın’da, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın Söke ilçesi sınırlarındaki bölümüne ilk göçmen leylek ulaştı. “İlk leyleği görene 1 çuval un“ kampanyası kapsamında ilk leyleği gören vatandaş 1 çuval unla ödüllendirildi.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından her yıl düzenlenen ve leyleklere karşı farkındalık oluşturup, duyarlılığı teşvik etmek amacıyla düzenlenen “İlk leyleği görene 1 çuval un“ kampanyası bu yıl da devam etti. Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın leylek köylerinde, ilk leylek Söke’ye bağlı Burunköy’e geldi.
Leyleği ilk gören kişi ise Tayfun Sürücü isimli vatandaş oldu. Güneyyaka köyünden bir doğasever olan Tayfun Sürücü, Burunköy’den geçerken leyleğin geldiğini haber vererek 1 çuval unu kazandı.
İlk leyleği görerek bir çuval unu ödül olarak kazanan Tayfun Sürücü, “Benim amacım un çuvalını almak değil, 1 yıl sonra leyleğin gelmesinin sevincini paylaşmaktı. Ben de Kuşadası EKODOSD’la bu sevincimi paylaştım. Sağolsun onlarda yapmış oldukları kampanyayla bana 1 çuval un verdiler “ dedi.

Bu arada, Leyleklerin gelmeye başladığı bu günlerde yöredeki birçok insan gökyüzüne bakmaya başladı. Burunköy’den sonra Avşar’dan Mehmet Tekin, Gölbent köyünden Hatice Tomruk, leyleklerin geldiğini duyurdu. Bu kişilere de Kuşadası EKODOSD tarafından birer çuval un verilecek.
Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, “ Amacımız sulak alan ekosistemi içinde önemli yeri olan leyleklerin nesillerini devam ettirmesine ve sulak alanların korunmasına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmaktadır. 2004 yılından bu yana leylekleri izleme ve koruma çalışmaları yapmakta, 2010 yılından bu yana da Ege Üniversitesi işbirliğiyle Aşağı Büyük Menderes Havzası köylerinde leylek yavrularını halkalama çalışmalarını sürdürmekteyiz. Yapılan halkalama çalışmaları leyleklerin Afrika’dan dönüp-dönmedikleri, aynı alana mı yoksa farklı alanlara mı gittikleri, kaç yıl yaşadıkları, beslenme alanlarındaki değişimler belirlenebilmektedir. Halkalama çalışmaları leylek köylerinde bu yılda sürdürülecektir. Her geçen yıl köylerde yaşayan vatandaşların leyleklere olan ilgisi ve bilinçlenmesi artmaktadır. Çocukların çok ilgisini çeken bu çalışmalar, leylek sevgisini de aşılamaktadır“ diye konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.