Lokanta bacalarında temizlik şart

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Lokanta bacalarında temizlik şart
04 Mar 2018 / Paz 11:22
/ 75 Kez Okundu
| |

Eskişehir’de baca temizlemesine yönelik işletmesi bulunan Gökhan Duru, baca ve kurum temizliğinin özellikle yağlı üretim yapan lokantalar için önemli olduğunu söyledi

Eskişehir’de baca temizlemesine yönelik işletmesi bulunan Gökhan Duru, baca ve kurum temizliğinin özellikle yağlı üretim yapan lokantalar için önemli olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde yemek sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin bacasının tutuşmasının ardından lokantaların baca ve kurum temizliği yaptırması merak konusu oldu. Özellikle yağlı yiyecekler üzerine çalışan işletmelerin baca temizliği önemli bir yer tutuyor. Yağlı bacaların tutuşması daha kısa sürede ve hızlı oluyor.

" Lokantalar için baca temizliği yaptırma zorunluluğu var"
Baca ve kurum temizliğinin belediyelerce onaylı profesyonel firmalar tarafından yapılmasının gerektiğini belirten Gökhan Duru, “Baca ve kurum temizliği evlerde, kalorifer kazanlarında, ekmek fırınlarında ve lokanta tipi işletmelerde kullanılan yağlı kanallarda uygulanan özel temizlik yöntemidir. Bizim iş alanımız ise daha çok lokantalara ait yağlı bacalar ve simit fırınlarında bulunan kurum baca tiplerini kapsıyor” ifadelerini kullandı.
Ticari faaliyet gösteren lokantaların baca temizliği yaptırmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Duru, “ Lokantalar için baca temizliği yaptırma zorunluluğu var. Bu işlem İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından iki ayda bir kez yaptırılması zorunlu olarak işletmelere belirtilmiş durumda. İşletmelerin de bu düzenlemeye genel olarak uyduğunu söyleyebilirim. Zaten uymadıkları zaman medyada çıkan yangın haberlerini üzülerek okuyoruz” şeklinde konuştu.

"Yaptığımız temizlikten sonra boru, kullanımdan önceki haline dönüyor"
Temizleme işleminin yapılacağı lokantaların üretim yaparken ne kadar yağ kullandığının önemli bir etken olduğunu vurgulayan Duru, işletmenin sürekli yüksek miktarda yağ kullanan bir yer olması durumunda baca temizliği için daha detaylı bir uygulamanın gerektiğini söyledi. Temizlik işleminden önce bacanın ‘yağlı baca ya da kurum bacası’ olduğuna dikkat ettiklerini aktaran Duru, “Boruların içindeki yağı parçalamak için kullanılan özel malzemeler, temizleme motorları ve ayrı deterjanları var. Bunları kullanarak yaptığımız temizlikten sonra boru, kullanımdan önceki haline dönüyor. Eğer iki ayda bir düzenli bakımı yapılırsa yanma riski de minimuma iner. Baca temizliğinde ücretlendirme mesafeye göre belirlenir. Yani temizlenecek kanal uzunsa maliyeti biraz daha artar fakat temizletmeme riskine değer mi? Bence değmez, işletmenin zarar görmesi hatta olayın can kaybına kadar varması söz konusu. Temizliğin ve kontrollerin aksamaması önemli. Ayrıca iki ayda bir bakım kararı firmaların aldığı bir karar değil, belediyelerin yaptığı bir düzenlenme. Biz işlemi tamamladıktan sonra firmamızın adı, temizlik yapılan işletmenin adı ve temizleme tarihinin olduğu bir belge dolduruyoruz. Daha sonra itfaiyeden gelen kontrol ekipleri buna göre işlem sağlıyor” dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.