Prof. Dr. Ümit Meriç: "Kitap her an yanımızda olan bir dosttur"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Prof. Dr. Ümit Meriç:
26 Şub 2018 / Pzt 14:57
/ 145 Kez Okundu
| |

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Babamın Kitapları ya da Bir Kütüphaneyle Büyümek’ isimli panel ile devam etti

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başk anlığı tarafınd an düzenlenen Şubat Kültür S anat Etkinlikleri ‘Babamın Kitapları ya da Bir Kütüph aneyle Büyümek’ isimli p anel ile devam etti.
P anel, Ahmet Murat’ın moderatörlüğünde, ank" title="Prof." href="/tag/prof/">Prof. ank" title="Dr." href="/tag/dr/">Dr. ank" title="Ümit" href="/tag/umit/">Ümit Meriç’in ve Yusuf Kot’un katılımıyla AKM’de gerçekleştirildi. Etkinliğe çok sayıda s anatsever katıldı. ank" title="Prof." href="/tag/prof/">Prof. ank" title="Dr." href="/tag/dr/">Dr. ank" title="Ümit" href="/tag/umit/">Ümit Meriç, “Kitapların yerini bilgisayar ve telefonlar aldığı bir çağda kitabı konuşmak ne kadar aktüel bir konu? Dünden yarına beşer hafız anın mücev ank" title="her" href="/tag/her/">her kutusu kütüph anelerdir. Rahm anın ilk emri ‘oku’ olduğuna göre okuyacağız. Ama neyi okuyacağız. Beşeriyetin kitaplı bir tek ümmet olması Rabbimiz tarafınd an emredilmektedir. Bir ülkenin tarihi ne kadar büyük ve önemli ise o ülkenin kütüph anesi de o kadar zengin ve önemlidir. Cemil Meriç’in önemli bir sözü var: ‘Rabbim b ana gözlerimi geri verse, ömrümün son gününe kadar 10 zeytinle yaşamaya razıyım’ diyor. İskenderiye Kütüph anesinde rafların üzerinde ‘Ruhun şifa bulduğu yer’ yazılıdır. Bir tür olarak ins anlığın hafızası kütüph anelerde topl anmıştır. Birer fert olarak bizim kütüph anelerle kurduğumuz ilişki kadar hafızamız oluşmaktadır. Kitap demek, ank" title="her" href="/tag/her/">her an y anımızda ol an bir dost demek. Sorularımıza cevap veren bir hoca demek. Başka bir dosta döndüğümüz zam an bizi kısk anmay an, bıraktığımızda bize darılmay an, yine onunla karşılaştığımızda bildiklerini bize anlat an bir dosttur kitap” dedi.
Babasının oluşturduğu 150 bin kitaplık kütüph ane ile büyüdüğünü anlat an Yusuf Kot, “Babamın kütüph anesinde yaklaşık 150 bin kitap vardı. Babama nazar an, benim o kitaplarla münasebetim sadece kapaklarınd an ibaret diyebilirim. Ben o kitapları çocukluğum boyunca taşıdım. Babam bir kitap aldığında tek tek almazdı. Sahaflara giderdik babam tek tek bütün tezgâhlara bakardı, kitapları tek tek incenlerdi. O kitapların belki de hepsini bilirdi. Henüz 150 bin kitap yokken bile kafasındaki 500 binlik kütüph aneyi tamamlamaya çalışıyordu. O kitapları arar bulurdu. Sahafları tek tek gezerek kendi kütüph anesini oluşturmaya devam ediyor. Kütüph ane git gide genişliyor. Kütüph ane benden önce doğmuş birlikte büyüdüğümüz kardeşim gibi” diye konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.