Sadri Maksudi Arsal’ın “Türk Dili İçin” kitabı yayımlandı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Sadri Maksudi Arsal’ın “Türk Dili İçin” kitabı yayımlandı
15 Mar 2018 / Per 10:24
/ 85 Kez Okundu
| |

Kazan Türklerinden Sadri Maksudi Arsal’ın 1930’da yazdığı “Türk Dili İçin” kitabı uzun bir aradan sonra tekrar okuyucuyla buluştu

Kazan Türklerinden Sadri Maksudi Arsal’ın 1930’da yazdığı “Türk Dili İçin” kitabı uzun bir aradan sonra tekrar okuyucuyla buluştu.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan kurumlardan biri olan Türk Dil Kurumu (TDK), Türk dili için kaynak niteliğinde olan ancak baskısı bulunmayan eserleri tekrar okuyucuyla buluşturuyor. Bu tür eserlerden biri olan Sadri Maksudi Arsal’ın “Türk Dili İçin” kitabı TDK tarafından yayımlandı.
Arsal’ın “Türk Dili İçin” kitabı, Alman Şarkiyatçı ve Türklük bilimci Carl Brockelmann’ın ön sözüyle başlıyor, “Başlangıç” ve dört bölüm ile devam ediyor. Eserde Türkçenin yazılı kaynakları, tarihi, lehçeleri, dil bilgisi ve imlası gibi konular ele alınıyor. Arsal’ın Türkçeyi anlatırken farklı dillerden örnekler vermesiyse kitabın en dikkat çekici yanlarından biri.

Sadri Maksudi Arsal
Siyasetçi ve bilim adamı Sadri Maksudi Arsal (1880-1957) Kazan’da başladığı tahsil hayatını Kırım’da öğretmen okulunda ve Paris’te hukuk fakültesinde sürdürür. 1906’da Kazan’a dönen Arsal, Rus meclisinde Türklerin önde gelen temsilcilerinden oldu. 1925’de Maarif Vekili Hamdullah Süphi Tanrıöver tarafından Türkiye’ye davet edilen Arsal, Ankara ve İstanbul üniversitelerinde hocalık yaptı. 1930’da Şebinkarahisar, 1934’te Giresun ve 1950’de ise Ankara milletvekili seçilen Arsal, 1957’de İstanbul’da vefat eder.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.