SASAM Enstitüsü’nün hazırladığı analizde, üniversite hastanelerinin sorunları ele alındı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
28 Şub 2018 / Çar 11:20
/ 76 Kez Okundu
| |

Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM Enstitüsü) tarafından hazırlanan analizde üniversite hastanelerinin yapısal, işletme, finansal ve çalışan sorunları ele alındı ve çözüm önerileri sunuldu

Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi ( SASAM Enstitüsü) tarafından hazırlanan analizde üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin yapısal, işletme, finansal ve çalışan sorunları ele alındı ve çözüm önerileri sunuldu. SASAM Enstitüsü’nün uzman ekibi tarafından oluşturulan analizde bu ay Türkiye sağlık sisteminde vazgeçilmez ve çok önemli bir işlev gören üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin sorunlarının tespit ve çözüm önerileri ele alındı.
Analizde; üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin problemleri Yapısal Sorunlar, İşletmecilik Sorunları, Finansal Sorunlar ve Çalışanları Etkileyen Sorunlar olmak üzere 4 ana başlık altında ele alındı. Üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin sağlık sistemindeki en zor ve riskli hastalara hizmet vermekte olduğu belirtilen analizde bu hastaların maliyetlerinin her geçen gün artarken sağlık hizmet fiyatlarının neredeyse hiç artmadığına dikkat çekiliyor. Analizde üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin mali problemlerinin yanı sıra yapısal ve işletmecilik olarak da geliştirilmesi gereken yönleri olduğu ifade ediliyor.

"Üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin yapısal çelişkisi giderilmeli"
‘Yapısal Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ başlığı altında üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin yapısal problemlerinin 20 madde şeklinde sıralandığı analizde hastan elerin sağlık ve eğitim sistemi içerisindeki rolleri ve fonksiyonları dikkate alınarak yeni bir işletme modelinin oluşturulması gerektiği kaydediliyor. Üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin yapısal olarak ihtiyaç duyduğu düzenlem elerin hala hayata geçmediğinin belirtildiği analizde, ortaya çıkan problemlerin çoğu kez kısmi müdahal elerle çözülmeye çalışıldığı ifade edilerek, üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin sorunlarının tüm yönleriyle ele alındığı yapısal bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğu kaydediliyor.

Gelirlerinden çok giderleri var
‘İşletmecilik Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlığı altında ise üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin bütçe disiplininin zayıf olması ve gelirlerinin çok üstünde giderlerinin olmasına analizde vurgu yapılırken, çözüm olarak; üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin döner sermaye bütç elerinin gelir esaslı yapılması ve bütçenin uygulanabilirliğinin kontrol edilip onaylanması için gerekiyorsa mevzuat değişikliği yapılması öneriliyor.

Borç ödeme güçleri yok
‘Finansal Sorunlar ve Çözüm Önerileri’nin yer aldığı üçüncü başlıkta, üniversite elerinin" href="/tag/hastan elerinin/">hastan elerinin borç ödeme gücünün zayıfladığı ve satın alınan ürünlerin ödeme vad eleri uzun olduğu için 2014 yılında yüzde 40 borçluluk oranı olan hastan elerin 2016 yılında yüzde 70’i geçen borçluluk oranına ulaştığı kaydediliyor.

Personel ihtiyacı ciddi sorun oluşturuyor
Analizde son başlık olan ‘Çalışanları Etkileyen Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ bölümünde de özellikle üniversite hastan elerinde son yıllarda artan personel ihtiyacının büyük problem oluşturduğuna dikkat çekildi. Ek ödem elerdeki problemlere değinilen analizde ek ödem elerin ise emekliliğe yansıtılmamasının büyük mağduriyet oluşturduğu ifade ediliyor. Bu problemlerin aşılması için personel ihtiyacının acilen, maliyeti özel bütçeden karşılanacak biçimde giderilmesi ve personel gelirlerinin tamamının sosyal güvenlik sistemine ve emekliliğe yansıtılması öneriliyor.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.