Suriye’de engellenen eğitim hayalini Türkiye’de gerçekleştiriyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Suriye’de engellenen eğitim hayalini Türkiye’de gerçekleştiriyor
15 Mar 2018 / Per 11:32
/ 69 Kez Okundu
| |

MARDİN (İHA) – Suriye’de Kürt olduğu için nüfus cüzdanı verilmeyen ve bu yüzden okula da gidemeyen engelli İzzeddin Ali (39), iç savaş sonrası sığındığı Türkiye’de okuma yazma öğrendi

MARDİN (İHA) – Suriye’de Kürt olduğu için nüfus cüzdanı verilmeyen ve bu yüzden okula da gidemeyen engelli İzzeddin Ali (39), iç savaş sonrası sığındığı Türkiye’de okuma yazma öğrendi. İlkokul diplomasını almak için gün sayan Ali’nin hedefi Türkiye’de üniversite okumak.
Suriye’de Kürt olduğu için nüfus cüzdanı verilmeyen ve resmi olarak yok sayılan ortopedik engelli İzzeddin Ali, iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındı. Okuma hayalini Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi’nin açmış olduğu kurslarla gerçekleştiren Ali, kısa sürede Türkçe okuyup yazmayı öğrendi. İlkokul diploması almak için gün sayan Ali’nin şimdiki hedefi Türkiye’de üniversite okumak. Esad rejimi tarafından 2014 yılına kadar Kürtlere nüfus cüzdanı verilmediğini belirten Ali, “Birçok kişi resmi hayatta yok sayılıyordu. Bunun için çoğu insan okula da gidemiyordu. Ben engelliyim. Burada kursa geldim. Okuma ve yazma öğrendim. Çarşıya, pazara ve hastaneye rahat gidiyorum. Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bana imkan verdiler. Suriye’de savaş vardı. Yüzümüzü Türkiye’ye çevirdik ve geldik. Avrupa bize kapılarını açmadı, Türkiye bize kapılarını açtı. Türkiye’ye çok teşekkür ederim” dedi.

"Muhacir kardeşlerimize elimizi uzattık"
Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hadi Gökdemir, okuma yazma seferberliği başlattıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Mahalle mahalle, ev ev gezerek okuma yazma bilmeyen vatandaşları tespit ederek onları okur yazar haline getiriyoruz. Bu eğitim öğretim yılı içerisinde yüzden fazla kurs açtık. Bin 500 vatandaşımız okuma yazma kursuna katıldı. Vatandaşlarımızla birlikte ülkelerindeki iç savaştan kaçan muhacir kardeşlerimize elimizi uzattık. Şuanda İzzeddin kardeşimiz gibi çeşitli nedenlerle iç savaştan kaçan ve bize sığınan kardeşlerimize elimizi uzattık. Onların ülkemize uyum sürecine katkı sağlamak ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için okur yazar haline getiriyoruz. Onlar da bu temel ihtiyaçlarını sağlamak için Türkçe kurslarımıza gelmektedir. İzzeddin Ali’nin okuma azmine hayran kaldım. Kursiyerlerimiz arasında en girişken ve en istekli olan öğrencimizdir. Onu da en kısa sürede sınıf başkanı yapacağız. Engelli olmasına rağmen diğer öğrencilerimizden daha istekli ve dirayetlidir.”





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.