TÜDAV’ın 2017 raporu: “Karadeniz giderek Akdeniz oluyor”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
TÜDAV’ın 2017 raporu: “Karadeniz giderek Akdeniz oluyor”
03 Mar 2018 / Cmt 15:00
/ 34 Kez Okundu
| |

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından hazırlanan ’Türkiye Denizler 2017 Raporu’nda, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak çok sayıda Akdeniz kökenli türün Karadeniz’e girdiği belirtildi

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından hazırlanan ’Türkiye Denizler 2017 Raporu’nda, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak çok sayıda Akdeniz kökenli türün Karadeniz’e girdiği belirtildi. Raporda, “Karadeniz giderek Akdeniz oluyor” denildi.
TÜDAV tarafından hazırlanan raporda, Karadeniz’in dünyanın en büyük oksijensiz su kütlesine sahip olduğu belirtildi. Karadeniz’in 180-200 metre derinlikten sonra tamamen hidrojen sülfür gazıyla kaplı ve yaşamın çok sınırlı olduğu kaydedilen raporda, “Buna rağmen ülkemiz balıkçılığının yaklaşık yüzde 60’ı bu denizden sağlanır. Karadeniz, denizciler ve balıkçılar için iş ve aş kapısıdır” değerlendirmesine yer verildi.
Karadeniz’in mutlaka koruma kapsamına alınması gerektiği belirtilen raporda şöyle denildi:
“Karadeniz’in kirlenip canlı türlerinin yok olması ekonomimizi ve yakın denizlerin ekolojisini çabucak ve olumsuz etkileyeceğinden korunması gerekir. Öncelikli olarak da kara kökenli kirlenmenin önlenmesi gerekir. Bu denize gemilerden atılan katı atıkların en az yüzde 50’si yabancı gemilerdendir. Başta çöp olmak üzere kara kökenli kirlenme sorunları ile halen tam çözülememiştir ve bir an önce çözülmesi gerekir. Değişik nehirlerin bu denize getirdiği kirleticiler konusunda ayrıntılı çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Değişik yollarla gelmiş olan 94 yabancı tür bu denizimizde bulunmaktadır. Son zamanlarda balıkçılıktaki çöküş acil ve uzun vadeli tedbir almayı gerektirmektedir.”
Türkiye’nin can damarı niteliğindeki Karadeniz’in giderek Akdenizleştiği vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi:
"Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak daha fazla Akdeniz kökenli türün Karadeniz’e girdiği tespit edilmiştir. Halen gözlenmekte olan bu olgu Karadeniz’in Akdenizleşmesi olarak değerlendirilmekte olup bu süreç gelecekte ekosistemi olumsuz etkileyecek bir gelişmedir. Bu denizdeki Hidrojen sülfür tabakası göze alındığında kirletilmemesi ve özellikle korunması gerektiği daha iyi anlaşılır.”





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.