Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumunda Malkoçoğulları konuşuldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumunda Malkoçoğulları  konuşuldu
10 Mar 2018 / Cmt 16:42
/ 91 Kez Okundu
| |

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu"nda Malkoçoğlu ailesinin Kocaeli’de yaşadığı ifade edildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düz enl en en "Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu"nda Malkoçoğlu ailesinin Kocaeli’de yaşadığı ifade edildi.
Kocaeli büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 5.’sini düz enlediği ‘’Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’’, ikinci gününde Orhan Gazi Salonu’nda gerçekleştiril en iki ayrı oturumla devam etti. enin/">Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu unvanını alan sempozyumun Prof. Dr. Yücel Öztürk başkanlığında gerçekleş en ilk oturumunda Prof. Dr. Redzep Skrijelj, Prof. Dr. Frederic Baud en, Doç. Dr. Leila Kheirani ve Dr. Ardian Muhaj konuşmacı olarak yer aldı.
Sempozyumun ikinci oturumu ise Prof. Dr. İdris Bostan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Oturuma konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hüseyin Algül, Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı, Doç. Dr. Murat Keçiş ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy Osmanlı dönemi hakkında bilgiler aktardı.
Sempozyumda konuşan Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı ve Serap Mumcu, hazırladıkları tebliğde 16. yüzyılda Malkoçoğlu ailesinin Osmanlı V enedik sınırındaki faaliyetleri konusuna bilgiler aktardı. Malkoçoğlu ailesinin Kocaeli bölgesinde yaşadığına dikkat çek en Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı ve Serap Mumcu, ‘’Mihaloğulları, Turahanoğulları, Evr enosoğulları gibi Malkoçoğulları da Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve gelişmesine katkıda bulunmuş akıncı ailelerind en birisidir. Ail enin en büyüğü Sivas’ta kale Muhafızı olan Malkoçoğlu Mustafa Bey’dir. Malkoçoğlu ailesinin kök eninin Bosna’nın Malkovich ailesine dayandığı ileri sürülse de Kocaeli’d en olduğu kabul edilmektedir. Nitekim Malkoçoğlu Mustafa Bey k endisind en önce vefat ed en oğlu Malkoçoğlu Mehmed Bey’i Gebze’de defnetmiştir. Bu ned enle Mehmed Bey’in türbesi Kocaeli Gebze’de yer almaktadır’’ dediler.
Ail enin Mustafa Bey’d en sonra İstanbul’un fethi, Mohaç meydan muharebesi gibi Osmanlı tarihini ve dünya tarihini değiştir en olaylarda büyük hizmet ettiklerinin aktarıldığı sunumda, Malkoçoğulları’nın çoğunlukla Rumeli’de görev yapmaları sebebiyle ail enin üyeleri Rumeli’de V enedik ile temaslarda bulunduğu ifade edildi.
Orhan Bey dönemi hakkında bilgiler ver en Doç. Dr. Murat Keçiş ile Gökçe Telli, Bizans İmparatoru VI. İoannes Kantakuz enos’un yazmış olduğu eserin tarihe ışık tuttuğunu söyleyerek, ‘’Ortaçağ Türk Tarihinin kaynakları içerisinde Bizans tarih yazarlarının önemi çok iyi bilinmesine rağm en, bu kaynak grubunun k endine has bazı problemleri sebebiyle yeterince incel enmemiştir. Osmanlı Devleti’nde Orhan Bey döneminin bizzat görgü şahidi olan Bizans tarih yazarı ve İmparatoru VI. İoannes Kantakuz enos’un 4 kitaptan oluşan Tarihler adlı eseri, dönemin tarihini açıklamada son derece önemli bir yere sahiptir’’ ifadelerine yer verdiler.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.