Uçak: “Yüzde 15’i aşan Gelir Vergisi kesintileri Kamu işverenince karşılanmalı”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Uçak: “Yüzde 15’i aşan Gelir Vergisi kesintileri Kamu işverenince karşılanmalı”
02 Oca 2018 / Sal 11:34
/ 30 Kez Okundu
| |

Kamu görevlilerinin vergi kaynaklı gelir kaybının gerekçesini oluşturan gelir vergisi dilimlerinin belirlenmesine esas 2018 yılında Gelir Vergisi tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Kamu görevlilerinin vergi kaynaklı gelir kaybının gerekçesini oluşturan gelir vergisi dilimlerinin belirlenmesine esas 2018 yılında Gelir Vergisi tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tarifeye göre gelir vergisi dilimlerinden kamu görevlilerini ilgilendiren ilk üç dilimdeki artış oranları; 1. dilim artış oranı % 13,8, 2.dilim artış oranı % 13,3, 3. dilim artış oranı % 14,2 şeklinde oluştu.
Memur-Sen Muğla İl Başkanı Önder Uçak, yayımlanan tarifeye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada " Gelir vergisi matrahlarında geçmiş dönemin kayıplarını da giderecek düzeyde artış yapılmalı, % 15’i aşan gelir vergisi kesintileri Kamu İşverenince karşılanmalı” dedi.
Memur-Sen İl Başkanı Önder, Kamunun ürettiği mal ve hizmetlerde 2018 için % 14,7 oranında, kimi harç ve vergilerde daha yüksek oranlarda artış yapılırken, gelir vergisi dilimlerinde artışın yeniden değerleme oranının altında tutulması, vergi ve gelir dağılımı adaleti önemsenmiyor algısı uyandırdığını açıkladı. Önder, “Bütün bunlarla birlikte, gelir vergisi dilimlerinde yapılan artışın 2017 artışının üzerinde olmasının bir sonucu olarak; ikinci ve üçüncü dilimden gelir vergisi ödeme mağduriyeti, 2017 yılına göre daha geç y aşanacaktır. Hedef; gelir vergisi mağduriyetinin hiç yaşatılmaması olmalıdır” dedi.
Memur-Sen olarak; kamu görevlileri dahil bütün ücretlilerin sadece % 15 üzerinden vergilendirmeye tabi tutulmasını, yıl içinde daha üst dilimlerden vergi ödenme durumu gerçekleştiğinde ise % 15’i aşan kısma ait verginin kamu işvereni tarafından ödenmesi için mücadele ettiklerini belirten Önder Uçak, “Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır denilirken, emek ve alın teriyle elde edilen gelir ile sermaye ve finans gelirlerinin vergilendirilmesi arasında hiç fark gözetmeyen anlayışı ne akil ne de adil buluruz.
Düzenli vergi ödeme teşvikinin hayata geçirilmesini vergi adaletine aykırı bulmayanlar, ücretlilerden düşük oranda vergi alınmasını da adaletin gereği olarak görebilmeliler. Siyasi irade ve maliye bürokrasisi şunu bilmelidir ki; kamu görevlileri vergi ödemekten değil, gelir vergisi üzerinden mağdur edilmekten ve adaletsizliğin giderilmemesinden rahatsızdır. Memur-Sen’in gelir vergisi konusundaki çağrısı net. Kamu görevlilerinin gelirinden elbette gelir vergisi kesilsin fakat 1.dilimden sonraki bölümün vergi yükünü Kamu İşvereni üstlensin” dedi.
Memur-Sen olarak gelir vergisi konusunda yapılan yanlışlığı ve tuhaflığı her platformda dile getirdiklerini belirten Uçak, “Bu kapsamda, gelir vergisine esas matrahların özellikle % 15’lik dilim açısından geçmiş dönem kayıplarını da telafi edecek şekilde yükseltilmesini teklif ettik. Bu sayede, gelir vergisinin kamu görevlileri başta olmak üzere emekleriyle gelir elde edenler açısından ‘gelir azaltıcı’ vasfı da önemli oranda sona erer diye düşünüyoruz. Sonuç olarak; 2018 yılı gelir vergisi tarifesinde matrahlarda yapılan artışlar, 2017’ye göre iyi,2018 yeniden değerleme oranına göre yetersizdir. ‘ Gelir vergisi matrahlarında geçmiş dönemin kayıplarını da giderecek düzeyde artış yapılmalı,% 15’i aşan gelir vergisi kesintileri Kamu İşverenince karşılanmalı’ Matrah sorunu/Matrah oyunu sonlandırılmalıdır” dedi.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.