Ucuz et ve süt üretimi için Çiftlikbank’tan, Konya’ya Türkiye’nin en büyük çiftliği

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
25 Kas 2017 / Cmt 16:58
/ 550 Kez Okundu
| |

Çiftlikbank markası ile tarım ve hayvancılık sektörüne bir yıl içerisinde 200 milyon liralık yatırım gerçekleştiren Fame Game AŞ, 700 milyon lira yatırımla dünyanın 11’inci, Türkiye’nin ve Avrupa’nın ise en büyük, süt ve besi sığırcılık tesisinin temelini Konya Akşehir’de atıyor

Çiftlikbank markası ile tarım ve hayvancılık sektörüne bir yıl içerisinde 200 milyon liralık yatırım gerçekleştir en Fame Game AŞ, 700 milyon lira yatırımla dünyanın 11’inci, enin/">Türkiye’nin ve Avrupa’nın ise en büyük, süt ve besi sığırcılık tesisinin temelini Konya Akşehir’de atıyor.
23 Aralık’ta temeli atılacak olan çiftliğin, 1 yıl sonra 35 bin büyükbaş süt ineği ve besi sığırı ile ür etime geçmesi hedefl eniyor. Fame Game A.Ş. CEO’su Mehm et Aydın, tarım ve hayvarcılık sektöründeki y eni yatırımlarının amacını kaliteli et ve süt ürünlerinin vatandaşa uygun fiyatlarla ulaştırılması olduğunu söyleyerek, “Çiftliğimizin ful kapasite çalışması ile birlikte güncel et ve süt fiyatlarında önemli düşüşler sağlanacak. Vatandaşın ucuz, gü venilir et ve süt ürünlerine ulaşması için 2018 yılı içinde de b enzer projelere start vererek ülkemizi sektörde dünya sıralamasında yukarı çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Arıcılıktan, bal ür etim tesislerine, süt ve besi çiftliklerind en, süt ve et işleme entegre tesislerine enin/">Türkiye’nin 4 ilinde 8 tesis ile tarım ve hayvancılık yatırımları gerçekleştir en Çiftlikbank, geçtiğimiz ay Sakarya Taraklı’da dünyanın en büyük damızlık mavi yumurta çiftliğini hizm ete sokmuştu. Çiftlikbank tesislerinde ür etil en mavi yumurta, süt, et, bal, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünlerini son tük eticiye 100’e yakın Çiftlikbank Şarküterisi ile ulaştırıyor. Marka, Konya Akşehir’de gerçekleştireceği yatırım ile son dönemlerde sıkça tartışılan yüksek et ve süt fiyatlarına yönelik stratejik bir yatırım gerçekleştirecek.
Bağımsız hayvan y etiştiricilik modeli ile yatırım
Çiftlikbank, tüm çiftlik ve tesis yatırımlarında olduğu gibi Akşehir’de de satın aldığı 2 milyon 250 bin m etrekare üzerine kuracağı çiftlikte, 35 bin süt ve besi hayvanı y etiştirecek. Hayvanların yem ihtiyacını bölge çiftçisine eğitim verip 40 hektarlık alanda ür etim yaptırıp istihdam sağlayacak olan firma, ür etimde bağımsız hayvan y etiştiriciliği modelini b enimsemiş ve y eni yatırım projelerinde de bu modeli devam ettirmeyi hedefliyor. Akşehir Çiftliği Avrupa ve enin/">Türkiye’nin en büyüğü, Ortadoğu ülkeleri arasında 4’üncü, dünyada ise 11’inci sırada yer alacak. Yüzde 30’u devl et teşviki ile gerçekleştirilecek yatırımın reel yatırım bütçesi 700 milyon Türk lirası olacak.
Bilimsel ve robotik ür etim gerçekleştirilecek
15 bin sağılan inek, toplamda 35 bin büyükbaş hayvan kapasiteli işl etmede, 1000 m etre kare idari bina yerleşkesinin yanı sıra biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarları ve 400 dönümü kapalı alan olarak planlandı. Çiftliği su ihtiyacı ise yine 1400 m etre kare alan üzerine kurulacak 400 bin tonluk su deposu ile karşılanacak. 31 bin 200 m etre kare buzağılık alanda toplam 5 bin 700 ad et yerleşim kulübesi yer alacak. Yerleşim yerinin içerisindeki buzağılar, son teknoloji olan otomatik robotik besleme ünitesiyle birlikte besl enerek sağlıklı ve kontrollü buzağı y etiştirme hedefl eniyor.
120 bin m etre kare kapalı sağmal ahırda, her biri 500 ad et hayvan kapasitesine sahip 30 ad et sağmal ahır yer alacak.Çiftlikte 2 bin m etre kare alana sahip 5 ad et doğumhanede yer alacak. Avrupa standartlarında süt ür etiminin de gerçekleştireceği tesislerde 50 ad et tam otomatik sağımhane bulunacak. Her biri 1000 m etre kare alan üzerine kurulu olan sağımhaneler, rotari 50’lik sistemd en oluşuyor. İşl etm enin 100 bin m etre karelik alanında, 20 bin m etre kare alandan oluşan bir ad et gübre toplama alanı ve 5 ad et gübre stok alanı yer alacak. Toplamda 47 bin m etre karelik alan üzerinde ise 9 bin 500 m etre kare alana sahip 1 ad et sıvı gübre toplama alanı ve 5 ad et sıvı gübre stok alanı yer alacak.
Eelektriğini gübred en k endi ür etecek
İşl etme içerisinde yer alan 20 ad et yarı açık sistem dişi g enç hayvan ahırının her biri 12 bin m etre karelik alana sahip olacak. Toplamda 240 bin m etre kare alana sahip olan yarı açık sistem dişi g enç hayvan ahırında 10 bin hayvanın bakımı yapılabilecek. 10 ad et erkek besi alanının her biri 12 bin m etre kare alana sahip ve toplamda 120 bin m etre kare alan içerisinde 5 bin ad et erkek besi hayvanı yer alacak. Toplamda 50 bin m etre kare alan üzerine kurulu hayvanlar için ayrılan 10 ad et ot deposunun her biri 5 bin m etre kared en oluşuyor ve 20 bin ton ot kapasitesine sahip. Her bir silaj deposu 70 bin m etre kare olup 5 ad et bulunmakta ve 280 bin m etre küp hacme sahip olacak. Toplamda stoklanabil en silaj miktarı ise 140 bin ton olarak planlandı. İşl etme içerisinde ayrıca; aylık 6 bin ton ür etim kapasiteli yem fabrikası bulunacak. 1 megavat elektrik ür etim kapasiteli biyogaz tesisi de yer alacak. Bu elektrik ür etimiyle işl etm enin elektrik ihtiyacı karşılanacağı gibi ve en az 100 haneye de elektrik temin edilecek.
Günlük 350 bin litre süt
İşl etmede günlük 250 bin ile 350 bin litre süt ür etiminin yanı sıra günlük 200 bin litre süt tozu ür etim tesisi yer alacak. Firma bu tesiste ür etil en süt tozlarını yurt dışına ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Tesis, Türkiye’de büyüklük ve entegrasyon olarak bir ilk olma bakımından önem arz ediyor. Toplam 600 kişiye istihdam sağlayacak olan işl etmede günlük 750 kişiye hizm et verecek olan bir de yemek fabrikası yer alacak. Çiftlik Avrupa ve Türkiye’de 1’inci, Ortadoğu ülkeleri arasında 4’üncü, dünyada ise 11’inci ‘En Büyük’ süt ve besi hayvan işl etmesi olma özelliğini taşıyor.
Çiftlik Bank’ın kurucu CEO’su Mehm et Aydın temeli atılacak proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Çiftlik Bank olarak bu projeyle birlikte ülke sınırlarını aşarak dünya tarımında kalkınmayı, birlikte ür etmeyi, çiftçi ile sanayicinin ortak bir çalışma alanına sahip olduğu mekanizasyon ve entegrasyonu hayata geçiriyoruz. Çiftlikte 600 kişiyi direk istihdam etmeyi hedefliyoruz. İstihdam edil en personelin aileleriyle birlikte düşünüldüğünde 5 bin kişiye ulaşan bir ekonomik dalga oluşturmuş olacağız. Biz Anadolu’yu ve dolayısı ile ülkemizi ve bölgeyi önemsiyoruz. Köylümüzü önemsiyoruz. Tarım ve hayvancılık klasmanında Allah’ın izniyle ülkemizi yukarı taşıyacağız ve bunu yapark en öz kaynaklarımızı, insanımızın emeği ile birleştirip yüksek değerler ür eteceğiz“.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.