Uzm. Dr. Boysan: “KOAH en sık öldüren 4. Hastalıktır”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Uzm. Dr. Boysan: “KOAH en sık öldüren 4. Hastalıktır”
16 Kas 2017 / Per 11:43
/ 44 Kez Okundu
| |

Özel Adatıp Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr

Özel Adatıp Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Boysan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani kısa ve bilin en adıyla KOAH hakkında bilgiler verdi.
KOAH’ın zararlı gaz ve parçacıklara karşı havayolları ile akciğerin vermiş olduğu, artmış kronik inflamatuar yanıtı ile ilişkili bir hastalık olduğunu belirt en Uz. Dr. Uğur Boysan, “G enellikle ilerleyici özellikteki kalıcı hava akımı kısıtlanması vardır. KOAH yaygın, önl enebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık alevl enmelerle seyreder. Alevl enmeler hastalığın ilerlemesine katkıda bulunur. Ölüme yol açan en önemli ned enlerd en biri de KOAH’tır. Dünyanın farklı bölgelerinde KOAH yüzde 5 ile yüzde 20 sıklığında görülmektedir. Türkiye’de rastlanma sıklığı yüzde 19.2’dir. KOAH, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada en sık öldür en 4. hastalıktır ve 2020’de 3. hastalık olması bekl enmektedir. Türkiye’de de 4. en sık öldür en hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü araştırmalarına göre KOAH Dünya’da en sık sakat bırakan hastalıklar arasında 13. sıradadır. Türkiye’de ise 11. sıradadır. KOAH çok sık görül en bir hastalık olmasına rağm en hastaların doktora başvurmakta gecikmesi, doktorların spirometreye (solunum fonksiyonunu ölç en cihaz) ulaşma ve yorumlama güçlükleri ned eniyle, KOAH’lı hastaların ancak 1/3 -1/10’u KOAH tanısı alır. Bunun tersi de geçeridir. Usule uygun yapılamayan solunum fonksiyon testi ned eniyle gereksiz tedavi gör en çok sayıda hasta vardır” dedi.

“KOAH hava yollarında daralmaya yol açar”
KOAH’ın hava yollarında daralmaya yol açtığını da belirt en Boysan, “KOAH ile oluşan parankimal doku (temel doku) harabiyetine (amfizem) ve normal doku tamir ve savunma mekanizmalarında bozulma, küçük hava yollarında daralmaya yol açar. Bu değişiklikler hava hapsine ve ilerleyici hava akım kısıtlanmasına ned en olur. KOAH aşırı mukus sekresyonu, hava akımı kısıtlanması ve hava hapsi, gaz değişimi anormallikleri, pulmoner hipertansiyon, sistemik özellikler ve alevl enmelerle seyreder. Solunum fonksiyonlarında belirgin bozulma oluncaya kadar, hava akım kısıtlanmasına ait fizik muay ene bulguları ortaya çıkmaz. KOAH; astım, kalp yetmezliği gibi diğer hastalıklardan ayrılmalıdır. Tedavide çevresel risk faktörlerine maruziyetin azaltılması/kaldırılması, sigara içiminin bırakılması, günlük düz enli fiziksel aktivite, koruyucu aşılama, gerektiğinde semptomatik tedavi (hastalık belirtilerini ve bulgularını ortadan kaldırmaya yönelik tıbbi tedaviler) uygulanmalıdır. Koruyucu tedavinin yanında hasta eğitimi sağlanarak inhaler dediğimiz ilaçlarla tedavi sağlanır. Tedavi ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir veya yavaşlatılabilir hatta geriletilebilir. Tedavinin en önemli unsuru sigaranın bıraktırılmasıdır. Bu, tedavi kadar önemlidir” diye konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.