Mossad Hamas'ı nasıl tespit edemedi? Dünya bu telefonu konuşuyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mossad Hamas'ı nasıl tespit edemedi? Dünya bu telefonu konuşuyor
#Dünya | Haber Merkezi
14 Eki 2023 / Cmt 19:05
/ 835 Kez Okundu
| |

İsrail'in yüksek teknolojiye sahip 'uyarı' sistemlerini de alt eden operasyonun ardından İsrail iç kamuoyu ve dünyada MOSSAD'ın istihbarat zaafiyetleri çok tartışıldı.

"Aksa Tufanı" öncesi Hamaslı üst düzey yöneticiler, MOSSAD ve CIA'in 'teknik takip' sistemine yakalanmadan iletişim kurdu.
Şok etkisi uyandıran operasyonun ardından İsrail'in istihbarat zaafiyeti ve eksikliği dünya gündeminin öne çıkan konularından biri oldu. İsrail basını yaşananlar için İsrail siyasetini ve ordusunu hedef alırken Yom Kippur savaşının 50. yılında gerçekleşen bu olay; istihbarat sisteminin çöküşü olarak yorumlandı.
  
SOSYAL MEDYADA YANKI UYANDIRAN İDDİA
"MOSSAD-CIA'in operasyondan haberi yok muydu?" sorusu özellikle sosyal medyada çokça tartışılırken, Hamas'ın operasyon öncesi iletişim irtibatını Huawei telefon/sistemleriyle sağladığı ve bu sayede istihbarat engelini aştığı iddiası büyük yankı uyandırdı.

HAMAS OPERASYON ÖNCESİ 'HUAWEI' Mİ KULLANDI?
Aimen Dean adlı eski bir MI6 ajanı X'te şu paylaşımı yaptı:

"Soranlara; İsrail, güvenlik ve istihbarat kurumlarıyla Hamas'ın İsrail'e karşı cüretkar bir işgal gerçekleştirme planlarını nasıl fark edemedi? Kısmi Cevap: Huawei! Evet, son 30 ayı aşkın süredir Hamas liderleri ve militanları Huawei'nin telefonlarını, tabletlerini ve dizüstü bilgisayarlarını kullandı!" Dean bir başka paylaşımında da, Google ve diğer ABD teknoloji şirketlerinin Huawei'ye kendi işletim sistemlerini kullanma iznini vermemesini hatırlattı.

   
Bu yasağın da Huawei'yi hacklenmesi kolay olmayan kendi sistemini geliştirmeye zorladığını belirtti.

   
DaiWW isimli X kullanıcısı ise, "ABD'nin Huawei'den neden bu kadar nefret ettiğini şimdi anlayabiliyoruz" yorumunu yaparak şunları söyledi:
  

"Görünüşe göre Hamas liderleri Batılı istihbarat kurumlarının dinlemelerini engellemek için Huawei'nin telefonlarını kullanmışlar. ABD'nin Huawei'den neden bu kadar nefret ettiğini şimdi anlayabiliyoruz. Gizliliğinizi CIA'in önünde ifşa etmek istemiyorsanız, lütfen Huawei telefon satın alın."

  

Pepe Escobar adlı bir kullanıcı da şu yorumda bulundu: "Mossad şimdi Huawei'yi suçluyor. Hamas, Batı'nın arka kapısı olmayan Huawei akıllı telefonlarını kullandı."

  
AKILLARA BÜYÜK TEKNOLOJİ SAVAŞINI GETİRDİ!
Söz konusu iddia ve sosyal medya kullanıcılarının paylaşımları akıllara ABD-Çin arasında yaşanan yüksek teknoloji savaşını getirdi.
 
ABD VE ÇİN'DEN KARŞILIKLI HAMLELER
Özellikle son dönemde artan gerilimde iki ülke birbirlerine karşılıklı restleşmelerde bulunurken, ABD, Çin'i telekomünikasyon şirketleri Huawei ve ZTE üzerinden çeşitli ülkelerde istihbarat faaliyetlerine destek olmakla suçluyor.

Çin de ABD'nin yüksek teknoloji alanındaki gelişimlerine ket vurma çabalarında olduğunu iddia ediyor. Öte yandan; Avrupa Birliği (AB) de kendi iç telekomünikasyon ağlarında Çin şirketleri Huawei ve ZTE'yi yasaklayacak.

KÜBA'DA ÜS...
ABD, Çinli telekomünikasyon şirketlerinin Küba'da ajanlık faaliyetlerinde bulunduğundan şüpheleniyor...
   
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 13 Haziran'daki açıklamasında "Çin'in Küba'da ve açıkçası yarım kürenin başka yerlerinde bazı istihbarat toplama yetenekleri elde etmeye çalışması yeni bir gelişme değil." şeklinde konuşmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Küba'da ajanlık faaliyeti yürüttükleri iddiaları reddedilirken, Çin'in Washington Büyükelçiliği konuyla ilgili yorum yapmamıştı.
   
Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernandez de Cossio, basına yaptığı açıklamada, Çin'in, ABD ile ilgili casusluk faaliyetleri yürütebilmek için ülkesinde üs kurmak üzere Havana yönetimiyle prensipte anlaştığı iddialarını reddetmişti.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.