Artan maaliyetler sonrası müteahitler grev hazırlığında

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Artan maaliyetler sonrası müteahitler grev hazırlığında
#Ekonomi | Haber Merkezi
24 Nis 2024 / Çar 15:34
/ 755 Kez Okundu
| |

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına maliyet artışlarını aşan zamlar yapıldığını ve bu durumun grev kararını tetikleyebileceğini söyledi.

Çimento Fiyatları 36 Ayda Yüzde 1800 Zamlandı
Nisan 2021'de 130-150 TL olan çimento fiyatları, 36 ayda yüzde 1800'den fazla zamlanarak 2023 Nisan ayında ortalama 2 bin 500 TL'ye ulaştı. Son olarak 1 Nisan'da çimento şirketleri tarafından yapılan yüzde 40'lık zam, tepkilere neden oldu.

İMKON Grev Kararı Değerlendiriyor
Zam kararına tepki gösteren İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, maliyet artışlarını aşan zamların ardından grev kararı almayı değerlendirdiklerini açıkladı.
Tellioğlu, çimentoda maliyet girdilerinin yüzde 50'sinin enerji olduğunu ve enerji fiyatlarında zam gelmemesine rağmen çimentoya yüzde 40 zam yapılmasına itiraz ettiklerini söyledi.

Borsada İşlem Gören Çimento Şirketlerinin Kârlılık Oranları Yüzde 1000'in Üzerinde
Tellioğlu, borsada işlem gören çimento şirketlerinin son 1-2 yıldır kârlılık oranlarının yüzde 1000'in üzerinde olduğunu ve bunun şirketlerin ne kadar kâr elde ettiğini gösterdiğini vurguladı.

Zamların Geri Çekilmesi veya Fiyatların Düşürülmesi Talep Ediliyor
İMKON Başkanı Tellioğlu, zammın geri çekilmesini veya fiyatların düşürülmesini istediklerini ve bunun temel gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

Ülkemizde bir enflasyon var ve vatandaşın alım gücü düşmüş durumda.
Çimento üreticilerinin maliyet artışları olabileceğini kabul ediyoruz, ancak zam oranının girdi maliyetlerindeki artışın iki katından fazla olması kabul edilemez.
Türkiye'de 6 milyon çürük yapı stoku var ve kentsel dönüşüm için zamların geri çekilmesi gerekiyor.
Çimento sektöründe serbest piyasa ekonomisinin işlemediğini ve zamların tekelleşme göstergesi olduğunu düşünüyoruz.
Rekabet Kurumu'nun Cezaları Yetersiz
Tellioğlu, Rekabet Kurumu'nun çimento sektörüne yönelik incelemeler yaptığını ancak şirketlere verilen ceza tutarlarının kârlılıklara oranla çok düşük olduğunu ve caydırıcı olmadığını söyledi.

Sonuç olarak, İMKON 30 Nisan'da bir toplantı yapacak ve Ticaret Bakanlığı ile yapılacak görüşmelerde taleplerinin karşılanmaması durumunda grev kararı alabilecek.
Grev kararı alınırsa, 1 ay süreyle işten çıkarma yapılabilir.
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.