Çalışma Bakanı’ndan taşeron açıklaması

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Çalışma Bakanı’ndan taşeron açıklaması
24 Ara 2017 / Paz 13:15
/ 1.711 Kez Okundu
| |

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi kadrosunda istihdam edilmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taşeron işçi düzenlemesinden kim yararlanacak, taşeron işçilerin emeklilik hakkı ne olacak, kaç taşeron işçi kadroya geçecek? İşte Bakan Sarıeroğlu’nun açıklamaları...

Resmi gazetede bugün yayımlanan KHK'da yer alan taşeron düzenlemesi ile ilgili ilk açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Sarıeroğlu, 450 bin kişi sürekli işçi kadrosuna geçecek. KÇalışmaadroya geçen çalışanlarımızın ücretlerinde bir artış söz konusu olacak" dedi.

İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarından bazı notlar:

TAŞERONDAN YARARLANACAK KURUMLAR
julideiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, genel bütçe kapsamındaki TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, Sayıştay, Bakanlıklar, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, AFAD, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün taşeron düzenlemesinden yararlanacak kurumlar arasında yer aldığını açıkladı.

Bakan Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili detayları anlattı.

TAŞERON İŞÇİDE 4 AŞAMALI ÇALIŞMA

Bakan Sarıeroğlu, kamuda çalışan 450 bin kişi için 4 aşamalı çalışma yaptıklarını söyleyerek, "Mahalli idarelerimizin birlikleri, kamuda mevsimlik geçici işçi olarak çalışan kardeşlerimiz, özelleştirme ile gelen kardeşlerimiz ile ilgili bir paket. Merkezi bütçe ile düzenlemeleri kabul ettik. Bütçe çalışmaları sırasında görüşülen, herkesin görüşlerini paylaştığı herkes kapsama girmiş bulundu" dedi.

450 BİN KİŞİ SÜREKLİ İŞÇİ KADROSUNA ALINACAK

450 bin kişinin şart olmadan kadroya alınacağını söyleyen Bakan Sarıeroğlu, "Atatürk Orman Çiftliği gibi TİGEM'ler ek bir listede görmüştür arkadaşlarımız. Düzenleme kapsamında 450 bin kişi şartsız, yaş kriteri olmadan, eleme anlamı taşıyacak hiçbir düzenleme olmadan kadroya geçecek. Kardeşlerimizin içi de rahat olsun. Emekli olanlar dışında 450 bin kişi sınav olacak, hepsini inşallah kadrolu işçi olarak 4 (D) statüsündeki istihdamını sağlayacağız. Sınavı mevcut düzenleme gereği koyduk, eleme amaçlı değil. Yaptığımız işin büyüklüğünü şöyle ifade etmem gerekiyor. Mevcutta 140 bin işçi çalışıyor. 450 bin işçiyi direkt sürekli işçi kadrolarına almış oluyoruz. Önemli ve büyük bir çalışma. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Taşeron işçi 90 günde kadroya geçecek
Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan iki Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnamede taşeron işçilerle ilgili bir detay da yer aldı.

TAŞERON İŞÇİDE EMEKLİLİK HAKKI
"Kamu şartlarıyla daha iyi seviyeye getirmek için elimizden geleni yapacağız" diyen Bakan Sarıeroğlu, "Bu düzenlemeyle ilgili şart koymadık, "2 yıllık yapılacak" dediler, "Özel statü verilecek" dediler. Biz bunları yapmadık. Daha önceki yıllarda kadro nasıl verildiyse böyle bir sistem yaptık. 70 yaşına gelmiş olabilir ama emeklilik hakkına ulaşmamıştır, taşeronda çalışıyordur. "Sizin geçişinizi sağlıyoruz, emekli olana kamuda çalışacaksınız" diyoruz. 657'de kimlerin kamuda çalışacağına dair düzenlemeler var. Uygulanan prosedür neyse aynısı uygulanacak. Rahat bir düzenleme olacak. 450 bin kişi büyük bir rakam. Bu geçişi 3 ay gibi bir sürede sağlayacağız" diye konuştu.

"KIDEM TAZMİNATI KAZANILMIŞ HAK"
Kıdem tazminatıyla ilgili konuşan Bakan Sarıeroğlu, "Kıdem konusu kazanılmış bir haktır. Biz bu kadar titiz bir çalışma yaptık. Geçmişteki kıdemler de dikkate alınarak bir çalışma hazırlandı. Doğum izni ve askerlik izninde olanlar da kapsamda olacak. 12 ayın altındaki çalışmalarda da taşeronlarda personel tespiti yaptık. 12 ayın altında personel alımına dayanan hizmet ihalesinde alınan kardeşlerimizi de kapsama alıyoruz. Örneğin MEB okulların açık olduğu sürelerde 27 bin kişiyi 9 aylık almış. Onların da 9 ay süreyle çalışma imkanını da sağladık" dedi.

TAŞERON İŞÇİDE ALIM SÜRECİ 2 OCAK'TA BAŞLIYOR

Alım sürecinin 2 Ocak itibariyle başladığını kaydeden Bakan Sarıeroğlu, "10 gün içinde işçilerimiz başvurularını yapacak. Merkezi düzeyde kontrol yapacağız. Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Çalışma Bakanlığı da kontrol edecek. Sınav süreci olacak. Sınav sonrasında kadro başlayacak. Sınav sonucuyla ilgili tereddüte düşenlerle ilgili itiraz süreci olacak. Taşeron sınavına hazırlık kitabı gibi şeylere de kimse itibar etmesin" diye konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.