DİSK-AR'dan çarpıcı rapor: Hissedilen enflasyon yüzde yüzü geçti!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
DİSK-AR'dan çarpıcı rapor: Hissedilen enflasyon yüzde yüzü geçti!
#Ekonomi | Haber Merkezi
29 Şub 2024 / Per 19:21
/ 41 Kez Okundu
| |

DİSK-AR araştırması enflasyonun vatandaşlar tarafından TÜİK'in açıkladığı verilerin aksine ne kadar ağır şekilde hissedildiğini ortaya koydu. DİSK-AR açıklamasında hissedilen enflasyon rakamlarının ileriki süreçte daha da artacağının altını çizdi.

Market, kira, faturalar ve giyim sektörüne art arda gelen fiyat artışları vatandaş kara kara düşünüyor. Hızla artan fiyatların karşısında asgari ücret ile geçinmeye çalışan vatandaş kredi kartına yöneldi. İhtiyaçlarını karşılamak için bankalardan faizle borç alan halk borç bataklığına saplandı. 

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2023 yılı için resmi enflasyonun iki katına yakın bir hissedilen (algılanan) enflasyon oranı açıkladı. Buna göre, 2023 yılında hissedilen enflasyon %106,9 olurken, resmi enflasyon %64,8 olarak gerçekleşti.

HİSSEDİLEN VE RESMİ ENFLASYON ARASINDAKİ FARK BÜYÜYOR

DİSK-AR'ın araştırması, resmi enflasyon ile hissedilen enflasyon arasındaki farkın 2023 yılında 42,1 puana ulaştığını gösteriyor. Bu fark, 2022 yılında 26,5 puan ve 2021 yılında 22 puandı. Bu durum, enflasyon algısının resmi verilerden ne kadar uzaklaştığını ve halkın alım gücünün ne kadar eridiğini gözler önüne seriyor.

EN YÜKSEK FARK 2023'TE

2021, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan araştırmada, hissedilen enflasyon ile resmi enflasyon arasındaki farkın en yüksek olduğu yıl 2023 olarak dikkat çekti.

DİSK-AR açıklamasında şunları söyledi:

"Hissedilen (algılanan) enflasyon ile resmi (açıklanan) enflasyon arasındaki farkın çeşitli sebepleri var.

Öznel bir veri olmasına rağmen hissedilen (algılanan) enflasyon verisi enflasyonun düzeyi ve etkisi konusunda önemli bir gösterge ve ipucu niteliğinde. Açıklanan (resmi) enflasyon ile hissedilen (algılanan) enflasyon arasında büyük farklar olması enflasyon ölçümünde ciddi sorunlar olduğunun göstergesi.

Enflasyonun çok daha düşük olduğu ülkelerin istatistik kurumları hissedilen (algılanan) ve beklenen enflasyona ilişkin verileri kamuoyu ile paylaşırken enflasyonun en yüksek seyrettiği ülkelerden biri olan Türkiye’de TÜİK bu verilere sahip olduğu halde kamuoyuna açıklamıyor. 2023 sonu itibarıyla AB ülkelerinde algılanan enflasyon yüzde 9,5, açıklanan enflasyon yüzde 2,4’tür. Aradaki fark 7,1 puandır. TÜİK’e göre ise Türkiye’de 2023 Aralık’ta hissedilen enflasyon yüzde 100,5 iken açıklanan enflasyon yüzde 64,8’dir.

"HİSSEDİLEN ENFLASYON DAHA DA ARTACAK"

Hissedilen (algılanan) enflasyon ile resmi (açıklanan) enflasyon farkı TÜİK’in TÜFE verileri ile ilgili güvenilirlik tartışmalarını daha da artıracaktır. TÜİK enflasyon ölçümü konusundaki verileri şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşmalıdır."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.