Hazine arazilerinin imara açılması, kira fiyatlarında düşüşe yol açacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Hazine arazilerinin imara açılması, kira fiyatlarında düşüşe yol açacak
#Ekonomi | Haber Merkezi
19 Eyl 2023 / Sal 17:47
/ 5.245 Kez Okundu
| |

İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, hazine arazilerinin imara açılmasının kira fiyatlarında düşüşe yol açacağını söyledi.

Karagöz, beton fiyatlarının demir fiyatları ile orantılı olması gerekirken, deprem bölgesindeki bazı beton firmalarının fırsatçılık yaptığını belirterek, “Beton fiyatlarının 2 bin bandından bahsediliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bu fiyat artışının hükümetle alakası yok. Tamamen bireysel fırsatçıların yapmış olduğu dayatmalardır. Bunun önüne geçilmeli” dedi.

Karagöz, deprem bölgesindeki en büyük sıkıntılardan birisinin de kalifiye eleman açı olduğuna dikkat çekerek, “Bu bölgelerde kalifiye eleman sıkıntısı var. Eleman yetiştiremiyoruz. Bu yüzden yapılan işlerin kalitesi de düşük oluyor. Buna çözüm bulunması lazım” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde inşaat sektöründeki alım ve satışlarda düzeleceğini ifade eden Karagöz, “Hazine arazilerinin imara açılmasından dolayı hem alıcı hem satıcı hem de piyasa rahat bir nefes alacak. Kiracı- ev sahibi kavgası bitecek. Daha sağlam konutlar imar edilecek. Yatay mimariye geçiş hızlanacak. Malatya’da bu anlamda her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Deprem Bölgesindeki illerde bulunan bazı fırsatçı firmaların denetim altına alınmasıyla işler rayına girecektir. Bu durum sadece betoncular için söz konusu değil” dedi.

Karagöz, hazine arazilerinin imara açılmasının kira fiyatlarında düşüşe yol açacağına inandıklarını belirterek, “Mesela bugün 5 milyona daire alabilen vatandaş, bunu o zaman çok rahatlıkla 2-3 milyona alabilecek. Mülk sahibi yüzde 45-50 alabiliyor. Müteahhitler konutu, daire maliyetine veriyor. Aslında bu gerçek maliyet değil. Hazine arazileri imara açıldığında vatandaşın önü açılacak ve yüzde 50-45 oranlar ortadan kalkmış olacak. Bunlar yüzde 10-15 bandında olacak. Böylelikle fiyatların yüzde 40-45 oranında geri çekileceğine inanıyorum. Bu durum ister istemez kira fiyatlarına da yansıyacak” ifadelerini kullandı.

Bugün Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Diyarbakır gibi deprem bölgelerinde kiralık daire fiyatının 16 bin TL’yi bulduğunu belirten Karagöz, “Bu bahsettiğim çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleşirse kira fiyatları 8-9 bin TL’ye kadar düşer. Tabii ki bu bahsettiklerim kısa vadede olacak çalışmalar değil. Orta ve uzun vadede her şey rayına girecektir” dedi.

İnşaat Mühendisi Karagöz, deprem bölgesinde yıkımların tecrübesiz kişiler tarafından yapıldığına dikkat çekerek, “Yıkımla alakası olmayan bazı firmalarla ilgili ciddi bir sıkıntı var. Tecrübesi olmayan insanlar da ayrıştırma yapıyor, hırsızlık yapıyor. Milletin malına da göz koyuyorlar. O yüzden bu iş ehline verilirse hiç kimse mağdur olmaz. Fırsatçılar tespit edilmeli ve yıkım işi ehline bırakılmalı” diye konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.