Kredi kartı ekstrenizi hemen kontrol edin!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kredi kartı ekstrenizi hemen kontrol edin!
#Ekonomi | Haber Merkezi
07 Mar 2024 / Per 18:08
/ 3.265 Kez Okundu
| |

Kredi kartı kullananlara büyük bir uyarı yapıldı. Kredi kartı ekstrelerini düzenli şekilde ödeyen kullanıcılar otomatik fatura ödemesi talimatlarında bankaların ücret talebinden şikayetçi. Milyonlarca kart kullanıcısının şikayetçi olduğu durum için neler yapılabilir tek tek sıralandı. İşte o çözümler...

Bazı özel bankalar, tüketicilerin düzenli ödeme talimatlarını yerine getirirken komisyon/ücret talep etmeye başladı.

Tüketicilerin kredi kartı aidatı ödememek adına otomatik ödeme talimatı vermişken şimdi de bu ödemeler için masraflarla karşılaşıyor.

Tüketiciler, hem "komisyonsuz otomatik ödeme" imkanı, hem de bu teklifle aldıkları kredi kartlarından dolayı sorun yaşıyor.

Bankalar ise komisyonsuz ödeme teklifinin promosyon olarak birkaç aylık olduğunu belirterek, sürenin dolduğu yönünde savunma yapıyor. Uzmanlar, bankaların bu talebi karşısında tüketicilerin neler yapabileceklerini değerlendirdi.

TÜKETİCİLER NE YAPABİLİR?

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu şekilde mağduriyet oluşturulan tüketicilerin CİMER üzerinden şikayetlerini ilgili kurumlara iletebileceklerini söyledi. Ağaoğlu, bankaların sözleşme şartlarında keyfi değişiklik yapamayacağını Tüketici Kanunu ve BDDK mevzuatına dayanarak açıkladı.

Ağaoğlu, "Tüketici Kanunu'nun 4. maddesi, sözleşme süresi boyunca şartların değiştirilemeyeceğini belirtirken, BDDK'nın düzenlemesi fiyat/ücret değişikliklerinin bir ay önceden tüketiciye yazılı olarak duyurulmasını zorunlu kılar" dedi. Ağaoğlu, tüketicilerin bu değişiklikleri kabul etmemeleri halinde kart ve banka değiştirebileceklerini, sorumluluğun Merkez Bankası'na geçtiğini belirterek tüketicilere dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

ŞİKAYET EDİN

Tüketicilerin kredi kartı aidatı ödememek adına otomatik ödeme talimatı vermişken şimdi de bu ödemeler için masraflarla karşılaşmalarını değerlendiren Avukat Hanife Emine Kara şunları söyledi:

"Öncelikle bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir ve bu sözleşme şartı tüketici aleyhine dengesizliğe neden oluyorsa hükümsüzdür."

Halktv'nin haberine göre, Kara ayrıca şu bilgileri verdi: "Banka ile müşteri arasında akdedilen sözleşmede otomatik ödeme talimatı için sonradan bir masraf alınacağı yazmıyorsa kesinlikle banka masraf kesintisi yapamayacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaşan tüketiciler hesap dökümlerini alarak, E-devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalı."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.