Milyonlarca işçiyi ilgilendiren karar

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Milyonlarca işçiyi ilgilendiren karar
#Ekonomi | Haber Merkezi
25 Eyl 2021 / Cmt 18:22
/ 2.594 Kez Okundu
| |

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, koronavirüs aşısı olmayan ve PCR testi yaptırmayan çalışanların uzaktan çalıştırılmasını ya da telafi adı altında çalışmalarının sağlanmasını istedi.

Türkiye'de koronavirüse karşı aşılanma sürerken bir yandan da aşı olmayan kişilerin ikna edilmesi için sağlık çalışanları büyük çaba sarf ediyor. Ancak aşı olmamakta direnen çalışanların akıbeti de işverenleri düşündürüyor.

Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, koronavirüs aşısı olmayan ve PCR testi yaptırmayan işçilerin durumu için harekete geçti. 

Milliyet'te yer alan habere göre pek çok uzmanın aşı olmayan çalışanlar hakkında birbirinden farklı değerlendirmeler yapmaları soru işaretleri yarattı. 

Bunun üzerine işveren bakanlar Bakanlıktan bu durumda hakkında bilgi istedi. Bakanlık tarafından verilen yanıtta bakanlığın 81 ilin valiliğine gönderdiği yazıda,  aşı olmayan işçilere Kovid tanısı konmasının, sosyal güvenlik mevzuatı açısından olası sonuçlarının da işverence işçilere bildirilmesi istendi.

TELAFİ ÇALIŞMASI

İş mevzuatındaki bir düzenlemenin de, “telafi çalışması” olduğuna dikkat çeken bakanlık,  işverenin 4 ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabileceği bildirildi. Bu sürelerin fazla çalışmadan sayılmadığını anımsattı. Söz konusu yazıda işverenin telafi çalışmasını yaptırmasının gerekçesini ve hangi tarihte çalışmaya başlanacağını işçiye bildirmesinin gerektiğine dikkat çekildi. 

Bakanlık yazısında, iş yerinde karşılaşabilecekleri sağlık ve güvenlik riskleri konusunda yazılı bilgilendirmeye rağmen aşı yaptırmayan veya PCR testi sunmayan etmeyen işçiler hakkında, sayılan şekillerde işlem yapılabileceği ifade edildi.

İŞTEN ÇIKARMA SON ÇARE

Bakanlık, iş örgütlerine uyarısında, işçilerin işsiz kalmamaları için azami titizlik gösterilmesini ve Yargıtay kararlarında da vurgulandığı şekilde, iş sözleşmesinin feshinin ise son çare olmasını istedi.

FESİHİN BİLDİRİLME ZAMANINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Aşı ve test yaptırmayan işçilerin işten çıkarılması durumu hakkındaki soru için bakanlık,  belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerektiğini, iki ile sekiz hafta arasındaki bildirim sürelerine uymayan tarafın tazminat ödemek zorunda olduğuna dikkat çekti.

Yazıda, “İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir” denildi. İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi feshinin geçerli sebebe dayandırılması gerektiğine işaret eden bakanlık, aski halde fesihin sonuçları olduğunu hatırlattı.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.