Ramazan Bayramı'nda Çalışanlara ödenecek mesai ücretleri belli oldu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Ramazan Bayramı'nda Çalışanlara ödenecek mesai ücretleri belli oldu
#Ekonomi | Haber Merkezi
08 Nis 2024 / Pzt 14:12
/ 1.373 Kez Okundu
| |

9 günlük Ramazan Bayramı boyunca birçok sektörde çalışanlar mesailerini sürdürecek. Peki bu çalışanlar hangi haklara sahip? Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanıyor? İşte tüm detaylar...

Fazla Mesai Nedir?
Haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Bu süreyi aşan çalışmalar "fazla çalışma" olarak kabul edilir. 45 saatlik süreyi aşmasına rağmen telafi çalışma veya denkleştirme yapılırsa ekstra ödeme yapılmaz. 45 saati aşmamış olsa bile günlük 11 saati, gece 7.5 saati aşan veya ara dinlenme süresinde yapılan çalışmalar da fazla mesai kapsamındadır.

Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Fazla çalışma ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli fazlasıdır. Fazla sürelerle çalışma ücreti ise normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş fazlasıdır.

Örnek Hesaplama:
Saat ücreti 30 TL olan bir çalışan için:

  • Fazla çalışma ücreti: 30 TL x 1,50 = 45 TL
  • Fazla sürelerle çalışma ücreti: 30 TL x 1,25 = 37,5 TL

Hafta Tatilinde Çalışma Ücreti:
Hafta tatili, 7 günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat olmak üzere verilen dinlenme hakkıdır. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından tam ücret ödenir. Hafta tatilinde çalışanlara normal ücretinin yanında çalışmanın karşılığı da ödenmelidir. 45 saati doldurmuş bir çalışan hafta tatilinde çalışırsa 2,5 günlük ücrete hak kazanır.

Resmi Tatil Çalışma Ücreti:
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılmasa dahi o günün ücreti tam olarak ödenir. Çalışılması halinde ise ayrıca çalışılan her gün için bir günlük çıplak ücret ödenir. Bu ücret bireysel veya toplu iş sözleşmesi ile arttırılabilir.

Örnek Hesaplama:
Aylık brüt ücreti 9000 TL olan bir işçi 23 Nisan'da çalışmazsa 300 TL, çalışırsa 600 TL alır. Resmi tatil günlerinde çalışma süresi bir tam gün olmasa dahi çalışan 1 günlük ücrete hak kazanır.

Yargıtay Kararı:
Yargıtay, hafta tatilinde işçinin 1 saatlik çalıştırılması halinde dahi ücretinin tam olarak ödenmesi gerektiğine karar verdi. Bu nedenle işverenler açısından 1 saat veya 7 saatlik çalışma arasında bir fark yoktur.

Sonuç:
Ramazan Bayramı'nda çalışanlar fazla mesai ve resmi tatil ücreti haklarına sahiptir. Bu hakların bilinmesi ve gerektiğinde talep edilmesi önemlidir.
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.