Trabzon’dan dünyanın dört bir yanına ihracat yapılıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#Ekonomi | İHA
16 May 2019 / Per 10:53
/ 39 Kez Okundu
| |

Karadeniz Bölgesi ihracatının dörtte birini Trabzon tek başına karşılarken, Trabzon’dan dünyanın dört bir yanına ihracat yapılıyor.

2019 yılının ilk 4 ayında Karadeniz Bölgesi’nden 1 milyar 415 milyon 673 bin 564 dolar tutarında ihracat gerçekleştirilirken, 18 ilin yer aldığı bölge ihracatında en fazla ihracat Trabzon’dan gerçekleşti. 18 il içinde ilk sırayı alan Trabzon’dan 367 milyon 918 bin 413 dolar tutarında ihracat gerçekleştirilirken, Trabzon, gerçekleştirdiği bu ihracat rakamıyla bölge ihracatının yüzde 26’ sını gerçekleştiren il oldu.
Karadeniz Bölgesi illeri içinde ihracat liderliğini elinde bulunduran Trabzon, gerek ihracatçı firma sayısı ve gerekse ihracat performansı ile her dönem ön planda oldu. Trabzon’dan ihraç edilen ürün çeşitliliği her geçen gün artarken Trabzon’dan 120 değişik ülkeye ihracat yapılıyor. 2019 yılı ilk 4 ayında bölge alt birimi olan TR90 Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşen ihracatta ise toplam bölge ihracatının yüzde 62’si tek başına yine Trabzon’dan gerçekleştirildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Trabzon’dan dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapıldığını belirterek “Tarihi süreç içinde bölge illerinin merkezi işlevini gören Trabzon ili dış ticarette devamlı ön planda yer almış ve İpekyolu ticaretinde Asya ile Avrupa arasında köprü görevi işlevi görmüştür. Dış ticarette tarihten gelen tecrübesi ile her dönem ön planda olan Trabzon ilimiz günümüzde de dış ticaretteki üstünlüğünü koruyarak, bugün için Karadeniz Bölgesi ihracatının dörtte birinin ve alt Bölge olarak da Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının ise yüzde 62 sinin tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmesi büyük bir başarı örneğidir. Trabzon ilinden dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapılmakta ve ihraç edilen ürün çeşitliliği her geçen gün artarak devam etmektedir. Dış ticaretimiz için gerekli olan alt yapı yatırımlarının tamamlanması ve sanayi yatırımları açısından bir merkez üssü işlevi görmek üzere Trabzon ilinin cazibe merkezi kapsamına sokulması ile bölge istihdamına büyük katkı sağlanacağı gibi Trabzon ilimizle birlikte Bölge ihracatı da çok daha üst noktalara ulaşacaktır. Çünkü Trabzon ilimizde katma değerli sanayi ürünlerinin imalat ve ihracatında son yıllarda önemli gelişme gözlemlenmekte, ihracatta başarı hikayeleri yazılmaktadır. Trabzon ilimizde üretimi yapılan markalı ve katma değerli sanayi ürününün Çin Halk Cumhuriyetine dahi ihraç edilebilme başarısı, yüksek katma değerli ve inovatif olarak üretilen taşıt yedek parçalarının dünyanın önde gelen üst segment markalarında kullanılması, bunun çok açık örnekleridir. Bu başarıların önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanmaktayız. Dolayısıyla Bölge illeri ihracatına büyük katkı sağlayacak ve katalizör işlevi görecek farklı bir yatırım destek sisteminin Bölgemize uygulanması büyük önem ihtiva etmektedir” dedi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.